Cestovní kancelář FISCHER, a.s.

#15262Reklamace zájezdu - letecké dopravy

4 měsíce 4 dny 8 hodin

20.03.2017, před 8 lety

Petr Svoboda

Vážení,
dne 24. října 2016 jsem uzavřel s pořadatelem, tj. Cestovní kanceláří FISCHER,a.s. Smlouvu
ohledně zájezdu do Ománu. Smlouvu jsem podepsal jako zákazník rovněž pro svou manželku a 2 děti
- scan podepsané smlouvy přikládám jako Přílohu č. lA této reklamace. Potvrzení CK jako Přílohu
č.18. V návaznosti na výše uvedené uvádím, že tímto podávám reklamaci i za ostatní rodinné
příslušníky, uvedené ve Smlouvě.
V samotné smlouvě i v Pokynech k odletu bylo uveden odlet do Dubaje v pátek 3. února 2017
v 13:25 z Letiště Václava Havla v Praze. Při samotném odbavení, v cca 10:30, byl již avizován odlet na
14:30. Později byl upraven na 14:50. Kolem 15. hodiny došlo k nástupu cestujících na palubu letadla.
To po „pokusu" o start, zpomalilo, zastavilo a technici kolem něj začali cosi opravovat. Čas utíkal.
Nervozita stoupala. Posádka letadla sporadicky informovala o tom, že se opravuje nějaká závada.
Desítky minut plynuly. Má mladší dcera začala plakat, neboť reálně to vypadalo, že se vůbec nikam
nepoletí. Za zhruba 3 hodiny čekání na palubě nám byla nabídnuta JEDNA ! ! ! sklenička vody. Zhruba
po třech hodinách jsme vystoupili a byli odvezeni zpět na letištní terminál. Zde jsme dostali jednu
lahev vody a jednu bagetu. Někteří cestující - s ohledem na nedůvěru ve stav stroje - si nechali
vyndat zavazadla a zájezd vzdali. Rovněž nám bylo vydáno potvrzení s předpokládaným odletem
v 20 hodin - přikládám jako Přílohu č. 2. Při opětovném nástupu na palubu letadla nenastal start a
přijely hasičské vozy, které začaly kropit křídla letadla. Důvěra v letadlo pomalu začala mizet i u
dosavadních optimistů. Nakonec jsme v cca 21 hodin - tedy po skoro 8 hodinách zpoždění odletěli.
S ohledem na výše uvedené očekáváme finanční kompenzaci - v případě zpoždění letu ji dovodil
Evropský soudní dvUr v rozsudku Sturgeon (C-402/07 a C-432/07).
Tímto obrovským zpožděním jsme samozřejmě nestihli přípoj do Ománu, do Salalah. Sice
nám byl nabídnut hotel a oběd - ale s ohledem na „profesionalitu" zaměstnanců FLY DUBAI, kteří
nám nebyli schopni říci jméno hotelu a konkrétní terminál, jsme většinu času strávili na letišti
hledáním toho správného hotelu. Samotný odlet byl v 16:20, tudíž na hotel jsme dorazili zhruba
kolem 20:00 hodin, tedy zhruba 14 hodin poté, co jsme měli být na místě. Bylo nám avizováno, že
již v sobotu 4. února budeme moci využívat pláží, moře apod., což se samozřejmě nestalo.
Ještě bych podotknu!, že v avízu CK se píše u našeho hotelu o tom, že alkoholické nápoje jsou
omezeny pouze v pátek. Realita je však úplně jiná. Kromě pátku, je alkohol zapovězen do 12:00 a od
15:00 do 18:00 každý den. Nejsem žádný alkoholik, ale toto by mělo být v základních informacích
prostě uvedeno. Jinak jde o klamavou reklamu. Jako důkaz dokládám scan Přílohu č. 3.
Tímto podávám reklamaci zájezdu zakoupeného u vaší CK v bodech výše uvedených.

kompenzace za zpoždění letu

28.3.2017 15:17, před 8 lety

Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl pořadatel zajistit nápravu, pokud by si nevyžádala neúměrné náklady.

Měl-li zájezd vadu (pobyt byl kvůli zpoždění letu zkrácen) a vytkl-li ji spotřebitel bez zbytečného odkladu, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Existenci vad je nutné doložit. Nevytkl-li zákazník vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že spotřebitel své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala. Z důvodu předběžné opatrnosti spotřebiteli doporučujeme, aby zájezd znovu reklamoval přímo v cestovní kanceláři a uchoval si písemné potvrzení o tom, že reklamaci uplatnil (společnost je povinna toto potvrzení vydat).

Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může spotřebitel také požadovat úhrady škody za újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pořadatel odpovídá spotřebiteli za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.

Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.

Nebude-li spotřebitel s reklamací úspěšný, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů pří České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.

24.7.2017 22:12, před 7 lety