Firma EURONICS mi přes svůj e-shop: https://www.euronics.cz/ prodala 25.11.2015 mobilní telefon iGET BLACKVIEW BV5000 (č.obj. 1700256381, fa č. 1065416096).Telefon jsem již dvakrát reklamoval, poprvé kvůli kovové liště na boku telefonu, která nedržela v těle telefonu a vyhýbala se nebezpečně od krytu (hrozilo zranění uživatele telefonu),když jsem se po zamýtnutí této první reklamace důrazně ozval, na prodejně mi lištu přilepili. Pak telefon běžel a po přibližně roce a čtvrt přestal zničeho nic nabíjet.První, co jsem zkoušel bylo nabíjet jiný telefon (jestli to není nabíječka nebo kabel) - vše fungovalo a nabíječka i kabel fungoval.Tak jsem koupil novou baterii za 600 Kč u CZc - originál přímo pro iGET BLACKVIEW BV5000, ale telefon stále nenabíjel.Čili musel být problém v telefonu.Tak jsem dal mobil do druhé reklamace, která byla opět zamítnuta.Tak jsme přezkoušeli s prodavači EURONICSu přímo na prodejně nabíječku i kabel (na dvou jejich telefonech) a fungovala. Ale telefon se opět nenabíjel.Takže jsem telefon reklamoval potřetí.A opět byla reklamace zamítnuta.
iGET BLACKVIEW BV5000
Žádám odstoupení od smlouvy, protože mne bylo vše, co jsem reklamoval zamítnuto a zařízení neplní svoji funkci, přestože je stále v záruční době ze zákona.Požaduji tedy na prodejci vrácení peněz.
Uplynulo-li od zakoupení a převzetí zboží více než 6 měsíců, musel v by případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.
Na žádost spotřebitele přeřazujeme stížnost na něj. Spotřebitel má nyní možnost případ doplnit o své vyjádření, případně jej uzavřít.
Vyřešení neuznané reklamace mobilního telefonu z 21.04.2017. Dne 25.4.2017 jsem se dostavil na plzeňskou pobočku prodejny EURONICS (Rokycanská), kterou musím nakonec pochválit za řešení reklamace, byť v SMS i v e-mailu bylo avizováno, že nebyla uznána. Telefon mi byl předán s náhradním kabelem. Vyjádření servisu (INTELEK spol. s r.o.): "Provedeno několikanásobné nabití a vybití telefonu. Problém stále v nalomeném USB kabelu (někdy nabíjí, někdy ne). Nabito a vybito 5x, přidán funkční USB kabel." Jako zákazník jsem byl úspěšný, protože moje reklamace (byť neustále vetována) byla vyřízena k mé spokojenosti. Telefon funguje a nabíjí. Co je ale zajímavé, je to, že příčinou nebyl kabel (což jsme si vyzkoušeli i s prodavači na prodejně ještě před 3. reklamací), ale skutečně telefon, byť to servis neuznal. Opsal jsem si verzi jádra systému Android (původně 5.1, nyní 6.0) i MAC adresu telefonu a oboje je jiné, než u telefonu, který jsem dal do reklamace. Čili v servisu museli minimálně přepsat operační systém telefonu, případně vyměnit nějakou jeho část. V každém případě jsem rád, že to udělali, i když to v reklamačním protokolu tají, protože nyní telefon skutečně funguje. Je ovšem možné, že to byla práce EURONICSu, a pokud ano, tak jim samozřejmě děkuji.