robotický vysavač zakoupený přes eshop byl několikrát reklamovaný. v posledním případě se reklamace vyřizovala téměř půl roku, má snaha odstoupení od smlouvy mailem bez reakce, poštou-dopis se vrátil, nikdo ho nepřevzal.před měsícem někdo odeslal balík na mou adresu, s tím, že adresát i odesílatel byl stejný-já.nevím o co šlo, zda skutečně o zboží, opravené či ne, to nevím.odmítla jsem převzetí.pošta balík doručila do úschovny do brna do úložny nedoručitelných balíků, firmu jsem kontaktovala, at si to vyzvednou zpět, nic. nemam ani zboží, ani peníze. sehnala jsem k sobě dalších pět lidí s podobným problémem s touto firmou. nevíme co dál.
robotický vysavač ks 290
vrácení peněz
Odstoupení od kupní smlouvy je jednostranným právním úkonem k němuž se nevyžaduje souhlas druhé strany, ale důvod uvedený v zákoně nebo ve smlouvě. Zde se podle námi dostupných informací jedná o porušení lhůty k vyřízení reklamace (30 dnů) dle § 19 odst.3 zákona o ochraně spotřebitele.
Odstoupením od kupní smlouvy se smlouva od počátku ruší a strany jsou tak povinny si vydat vše, co smlouvou nabyly. Prodejce tedy nejčastěji peníze a spotřebitel naopak zase zboží.
Pokud písemnost nebyla doručena, tak se i přesto považuje za doručenou 10.dnem, kdy byla možnost si písemnost vyzvednout, a to i kdyby se adresát o doručení nedozvěděl. Jedná se o tzv. fikci doručení dle § 49 odst.4 občanského soudního řádu.
Odstoupení od kupní smlouvy tak má právní účinky a spotřebitel může po prodejci částku vymáhat.
Společnost DigiPlus.cz, s. r. o. byla o podaných stížnostech informována. Bohužel doposud neprojevila zájem se ke stížnostem vyjádřit, proto jsme se rozhodli případy uzavřít z důvodu nereakce podnikatele.
Spotřebitelé mají nadále možnost pokračovat v řešení sporu v občanskoprávním řízení. Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat subjektu předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu. Vhodné je také právní zastoupení. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.