Dobrý den. 27. dubna jsem si zakoupila jízdenku Vyškov na Moravě- Olomouc a jízdenku s místenkou Olomouc- Praha za 260 Kč -jsem důchodce a vlastním kartu. Vlak měl odjezd z Vyškova v 5.59 hod.a příjezd dle jízdního řádu do Ol.měl být v 06.52hod.
Přípoj na Prahu jsem měla v 07.13hod.Podotýkám,že toto spojení jsem využila poprvé, z důvodu opravy D1 a výhodného a pohodleného spojení na Olomouc.V Praze jsem měla domluveno velmi důležité jednání na přesný čas.
Z důvodu výluky však přijel vlak do Olomouce s cca 15-20min. zpožděním. Bylo by pro mladého člověka nemožné stihnout za cca 3 min.přípoj, natož tak pro mě s mými problémy zad.Přesto jsem se o to pokusila a ihned po vystoupení z vlaku jsem položila ve zřetelném spěchu dotaz dvěma průvodčím, odkud odjíždí vlak na Prahu.Nikdo z nich mi však nevěnoval sebemenší pozornost, bylo mi odpovězeno "jak to mám vědět?" Další kolemjdoucí-pravděpodobně též zaměstnanec (ale v oranžové vestě) mi poukázal na vlak hned na vedlejší koleji a řekl mi " tady máte vlak do Prahy" -zapomněl však dodat , že je to vlak společnosti LEO.Nicméně- stejně bych byla nucena s ním cestovat, protože v Praze jsem na čas musela být. Uhradila jsem tedy nové jízdné a tentýž den po jednání jsem na reklamační přepážce v Praze podala stížnost. V reklamační kanceláři nikdo za mnou nestál,času bylo dost, ale paní se mnou měla velmi stroze stížnost vyřízenu během pár minut.Odmítla moji snahu vše jí vylíčit (mám na mysli stručně a jasně),jen mi odměřeně řekla, že stížnost poznamenala a že do tří měsíců mi přijde vyrozumění. A tím vše skončilo. Volím tedy ještě tuto možnost stížnosti a požaduji navrácení jízdného. V neposlední řadě jsem však byla naprosto rozčarována jednáním zaměstnanců Českých drah. Zpět z Prahy jsem jela autobusem (student Agency) a opět jsme dojeli se zpožděním, cca 45 min.Ze strany společnosti nám byla několikrát vyslovena omluva a automaticky upozorněno na navrácení jízdného po skončení jízdy.Vím, že výluka , či zpoždění je občas nevyhnutelné. Má ho však provázet tomu odpovídající jednání a kompenzace i pochopení, že člověk je opravdu časově vázán a může utrpět i další škody, nejen hrozbu ztráty jízdného. A s přihlédnutím vaší společnosti k tomu, že vlakem takto cestují i mnohem starší lidé než já, invalidé , nebo maminky s malými dětmi.Přeji Vám pěkný den, Mgr. Jana Strnadová
Cestování vlakem na trati Vyškov-Olomouc- Praha s výlukou na trati a následně zmeškaní spoje na Prahu. Nevhodné chování zaměstnanců.
Navrácení jízdného a místenky Olomouc-Praha z důvodů nepoužití spoje ne vlastní vinou.
Podle Smluvních přepravních podmínek Českých drah pro veřejnou drážní osobní dopravu má cestující právo vzdát se další jízdy, pokud v přestupní stanici dojde ke ztrátě přípoje nebo pověřený zaměstnanec ČD zjistí, že pro zpoždění vlaku dojde v přestupní stanici ke ztrátě přípoje, nebo pokud z důvodu zpoždění vlaku nechce cestující v nastoupené jízdě dále pokračovat.
Přepravní smlouva je ze strany ČD splněna ve stanici, kde se cestující vzdal další jízdy, pokud nepožaduje návrat do své původní nástupní stanice. Cestující má nárok na návratek jízdného za neprojetý úsek a případně vrácení ceny za zcela nevyužité místenky nebo místenky SC/místenky railjet Business a to pouze pokud své právo uplatní u pokladní přepážky ve stanici, kde jízdu ukončil, bezprostředně po ukončení jízdy, nebo na základě potvrzení od pověřeného zaměstnance ČD. Návratek jízdného u jízdenek Včasná jízdenka Česko nebo Akční jízdenka se určí tak, že se cena zaplacená za doklad vydělí počtem tarifních kilometrů a výsledek se vynásobí tarifními kilometry za neprojetou trať; vypočtený návratek se zaokrouhlí na celé koruny nahoru.
Nebude-li spotřebitelce vyhověno může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů při České obchodní inspekci je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.