Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o pomoc při řešení reklamace kožených značkových bot ETN MARANA 1/21/41 M10,5. koupených 8.8.2016 v provozovně Meatfly v Ostravě ve Futuru na Novinářské ul. 6A. za 1645 Kč.
Reklamovala jsme je 26.4.2017, jsou to boty od mého syna.
Udělala se mu v kůži u spodní dírky na tkaničku dírka a ve velmi krátké době se dírka zvěčšila a zlomil se i vnitřek celé boty. Byla jsem s botou u opraváře, co mi poradí a ten mi řekl, abych botu reklamovala.
TAk jsem i udělala. 21.5.2017 jsem si byla vyzvednout reklamaci, žádala jsem vrácení peněz, protože nové boty na výměnu už neměli. Reklamace však nebyla uznána, důvod mi nebyl zdělen, prodavačka tvrdila, že to má zakázáno nějakým mailem. Nechtěla mi vydat žádné písemné zdělení a potvrzení, proč mi reklamaci neuznali.
NAkonec jsme ji ale přiměla alepoň k tomu, aby mi jednou větou napsala, že mi rkelamaci neuznávají: doslova napsala 9.5.2017 nebyla reklamace uznána firmou MC SUP s.r.o., důvod: reklamace nebyla uplatněna a bez odkladu dle návodu.
Můj osobní názor je, že boty nikam neposlali, že si jenom mailem vyměnili tuto informaci a že nepostupovali podle zákona.
To jsem jim zdělila mailem na adresu majitele 25.5.2017, do dnešního dne se neozvali.
kožené boty ETN MARANA-rozpadla se jedna bota a začalo to u venkovní dírky na šňúrku, pak se rozlomil i vnitřek boty
výměna bot nebo vrácení peněz
Pro uplatnění reklamace není nutné předkládat doklad o zaplacení zboží. Stačí pouze prokázat, že zboží bylo zakoupeno u prodávajícího.
Uplatnila-li spotřebitelka reklamaci, má prodávající povinnost vydat jí písemné potvrzení o tom, kdy právo uplatnila, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitelka požaduje. Byla-li reklamace zamítnuta, prodávající spotřebitelce vydá potvrzení, ve kterém toto zamítnutí musí zdůvodnit. Pokud tak neučiní, dopouští se správního deliktu, za který mu může být udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. Dozor nad dodržováním pravidel ochrany spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že prodávající porušil svou zákonnou povinnost, má možnost obrátit se s podnětem k tomuto úřadu. Více o podání na www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.
Rozhodl-li prodávající o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitelka se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitelka právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože její reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitelka právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného).