Dobrý den ojí 71leté mamince přišli letos v únoru prodejci od Bohemia Energy a že potřebují vidět vyúčtování, mamka jim stále opakovala že nechce přecházet jinam ale oni tvrdili že dodavatel zůstává. Asi začátkem dubna mi maminka začala nabízet žárovky a já se jí ptala kde je koupila a proč(v bytě nemá jedinou šroubovací žárovku) až jsem našla smlouvu o přestupu k B.E. tak jsme okamžitě zabalili žárovky a poslali je neotevřené zpět po delší než 30 lhůtě. a Inogy jsme zůstali věrni. Teď přišla složenka na 2000 za žárovky které jsme odeslali, máme k tomu doklad z pošty.. pokud neuhradí do 22.7 zaplatí pokutu 500. co s tím?? žárovky nemáme tak za co platit??
Děkuji za odpověď
Nechceme platit za něco co nevyužijeme a hlavně nemáme
Jakmile spotřebitelka od smlouvy o sdružených dodávkách energií odstoupí (popřípadě smlouvu vypoví), dle ustanovení § 1727 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, automaticky se zruší i smlouva, která je s ní provázaná, tedy smlouva kupní. Obě strany pak mají povinnost vrátit vše, co plnily. Spotřebitelka je tedy povinna vrátit žárovky (z popisu stížnosti však plyne, že už tak spotřebitelka učinila) a společnost je povinna vrátit spotřebitelce to, co bylo za žárovky zaplaceno.
Pokud by společnost deklarovala, že uzavřené smlouvy jsou na sobě nezávislé, nebylo by možné se zrušením smlouvy o sdružených službách spojovat změnu podmínek druhé kupní smlouvy. Takové jednání by v podstatě naplnilo definiční znaky postihu za zrušení smlouvy dle § 11a zákona č. 458/2000 Sb., energetického zákona, a jako k nepřiměřenému ujednání by se k němu nepřihlíželo. Spotřebitelka má nárok na to, aby užila své zákonné právo od smlouvy odstoupit nebo ji vypovědět do 15 dnů po zahájení dodávek energií bez jakékoliv sankce. Je zřejmé, že požadavek na doplacení ceny žárovek se snaží spotřebitelku od užití jejího zákonného práva odradit.
Mnoho obcí již na svém území zakázalo podomní prodej, je tedy vhodné se informovat, zda zákaz takovéhoto prodeje neplatí také v místě pobytu spotřebitelky. Byl-li porušen zákaz podomního prodeje, je vhodné o tom informovat obecní úřad. Obchodník, který tento zákaz poruší, může být tímto úřadem za své jednání pokutován.
Dobrý den, paní Černochová,
reagujeme na Váš výše uvedený požadavek, týkající se zrušení poplatku za žárovky.
Zákazník má nárok po převzetí žárovek využít svoje právo na odstoupení od Kupní smlouvy. Zákon mu poskytuje v souladu s §1829 Nového občanského zákona (dále jen „NOZ“) právo na odstoupení od Kupní smlouvy a to ve lhůtě 14 dní ode dne převzetí LED žárovek. Naše společnost poskytuje prodlouženou 30 denní lhůtu na odstoupení, která uplynula dne 20.3.2017.
Zvýhodněná cena LED žárovek (5 ks) za 1 Kč se váže ke statusu Zákazník. Pokud zákazník využije svého práva a ukončí smlouvu o Sdružených službách dodávky v souladu s ustanovením energetického zákona, je s tím spojena ztráta statusu Zákazník. V tom případě vzniká naší společnosti nárok na úhradu plné ceny LED žárovek ve výši 2000 Kč vč. DPH.
Tento postup je uveden v Kupní smlouvě dne 20.2.2017.
Smlouva o sdružených službách dodávek č. BMA50348568 byla ukončena dne 2.5.2017 prostřednictvím dodavatele innogy Zákaznické služby, s.r.o., na základě výše uvedeného považujeme nárok na úhradu částky 2000 Kč vč. DPH za oprávněný.
Monika Schneiderová
Teď přemyšlím co s žárovkami, které tedy mimochodem ani nemáme a nemáme je kam našroubovat, jelikož u maminky doma jsou samé bodovky máme platit zbytečně. Kdyby vaši zaměstnanci jednali férově a rovnou řekli ze jsou od jiné firmy než je Inogy a netahali starší a důvěřivé lidi za nos. Tak vydelavate na jejich naivitě alespoň žárovkami. Důchod moji maminky je 4xvyšší než cena Vašich žárovek.A jelikož jsou rozhovory které vedla s vaší firmou nahrávané, tak si prehrejte ze stále opakuje ze nechce nikam přecházet. A žárovky dostala jako darek
Dobrý den, paní Černochová,
Vámi zadaný požadavek v současné chvíli řešíme a v nejbližší době budou kolegové kontaktovat paní Bednářovou ve věci dalšího postupu.
Nyní Vás prosím o trpělivost.
Děkuji za pochopení.
Monika Schneiderová
Děkuji za kladné vyřešení moji stížnosti.
S pozdravem Zdeňka Černochová
Dobrý den, paní Černochová,
děkuji za zpětnou vazbu - prosím o uzavření požadavku.