ČSOB Stavební spořitelna, a.s.

#16954Snížení úroku z úvěru

4 měsíce 25 dnů

14.07.2017, před 7 lety

Lukáš Besta

Dobrý den.
V nedávné době mě stavební spořitelna informovala o snížení úrokové míry případného úvěru na smlouvě o stavebním spoření z 4,8 na 3,3 procent. Já jsem toto odmítla s tím, že jde o zásah do smlouvy. Podle mého názoru nelze jednostranně měnit úrokovou míru z případného úvěru na smlouvě ve fázi spoření, protože tento úrok byl stanoven při podpisu smlouvy a je neměnný. (zákon ani VOP změnu úroku z věru neřeší) Prosím o pomoc případně radu jak dále postupovat.
Stavební spořitelna tvrdí že z důvodu neudržitelné situace na fin. trzích je nucena snížit úroky na vkladech a z důvodu nutnosti dodržet 3 procentní rozdíl mezi vklady a úvěrem musí snížit úrok z vkladu i z úvěru. Já jsem jim odpověděl, že zákon je nastaven tak, že úrok z vkladu se odvíjí od úroku na úvěru a ne naopak a tedy pokud chtějí snížit úrok na vkladech, můžou, ale jen v rozmezí 3 procent od sazby 4,8. Sdělil jsem jim, že na toto měli pamatovat dříve a nastavit úrok z úvěru na 3,3 procenta při zakládání a poté by měli manévrovací prostor na posun sazby na vkladech směrem dolů. Prosím tedy o vyjádření zdali může stavební spořitelna sama o sobě snížit úrok z úvěru ve fázi spoření bez mého souhlasu.(Podotýkám že se nebavím o vkladech)
smlouva je po oznámení přidělení cílové částky, vedená cca 7 let
původní úrok z úvěru 4,8 procenta, od 1.8.2017 jen 3,3 procenta
tarifní varianta invest rychlá
Děkuji Lukáš

smlouva č. 698213306

výklad právní situace

24.7.2017 10:50, před 7 lety

Jednostranně změnit úrokovou sazbu z úvěru ze smlouvy o stavebním spoření je možné pouze v případě, pokud si to smluvní strany sjednaly ve smlouvě o stavebním spoření. Pokud tomu tak nebylo, je vhodné uplatnit reklamaci.

Nebude-li spotřebitel úspěšný se svou reklamací, může podat návrh na zahájení řízení u finančního arbitra. Finanční arbitr je příslušný pro řešení sporů mezi spotřebitelem a stavební spořitelnou nebo zprostředkovatelem při nabízení, poskytování nebo zprostředkování stavebního spoření (finanční arbitr rozhoduje například spory o výši poplatku účtovaného stavební spořitelnou k tíži účtu stavebního spoření). Formulář k podání návrhu na zahájení řízení je možné vyhledat na webové adrese www.finarbitr.cz/cs/reseni-sporu/pruvodce-podanim-navrhu.html. Řízení před finančním arbitrem je zdarma.

9.12.2017 21:34, před 7 lety

Spotřebitel nás informoval, že se stížnost podařilo vyřešit smírnou cestou. Stížnost proto uzavíráme.