výše uvedená společnost nám (smlouva je na manželku) dne 4.12.2013 jednostranně vypověděla smlouvu s odůvodněním razantního snížení úrokových sazeb. Výpověď je dle § 715 odst. 2 Obchodního zákoníku. Tříměsíční výpovědní lhůta začíná běžet 1.1.2014 a smlouva tak bude ukončena dne 31.3.2014. Ihned jsme reagovali sdělením, že považujeme výpověď za neplatnou, protože uvedený § řeší běžné účty a náš účet se řídí zákonem o stavebním spoření. Reakce spořitelny byla, že přes naše odmítavé stanovisko na výpovědi trvají a že pokud nesdělíme (s ověřeným podpisem na formuláři přiloženém k výpovědi) číslo účtu, na které chceme zaslat zůstatek, tak nám peníze pošlou šekovou poukázkou na adresu bydliště. Připojili současně odkaz na ČNB:
Máme za to, že postup spořitelny je neoprávněný.
Děkujeme
Karmen a Pavel Indrákovi
Smlouva ze dne 17.12.1996 v tarifu CMW Varianta 1,6 (původní HYPO stavební spořitelna).
Chceme smlouvu zachovat a dospořit do cílové částky, protože je nyní výhodně úročená.
Součástí stanoviska České národní banky bylo, že se na stavební spoření užije úprava vkladového účtu a na něj lze přiměřeně aplikovat ustanovení o běžném účtu. Zároveň ale říká, že je to ustanovením dispozitivním, tudíž jeho použití mohou strany závazku vyloučit. Z tohoto důvodu je zásadní, zda je užití vyloučeno obchodními podmínkami. Obvykle bylo vyloučeno ustanoveními, která stanovují, že spořitelna může smlouvu vypovědět pouze dle zákona o stavebním spoření nebo obchodních podmínek.
Společnost se rozhodla nevyužít možnosti mimosoudního řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím svého zákaznického servisu. Případné spory mohou být tedy řešeny pouze ve správním, případně soudním řízení, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, která je založena na principu dobrovolnosti.