Podávám stížnost na pracovnici České pojišťovny H. K. pracující na pobočce, která sídlí na České poště, Gen. Tesaříka 179, 261 01, Příbram, za klamání zákazníka.
Dne 31.1.2014 jsem uzavřela s paní K. smlouvu na Životní pojištění DIAMANT (č. smlouvy 57240280-17). Protože jsem již dříve měla pojištění DYNAMIK, na kterém bylo naspořeno cca 5.000 Kč, byly tyto peníze převedeny na nové pojištění.
Z důvodu, že jsem si uzavřela výhodnější Životní pojištění u jiné společnosti, podala jsem 8.6.2015 žádost o ukončení současného Životního pojištění (DIAMANT – 57240280-17). Ovšem poté, mě začala paní K. urgovat, že smlouvu nesmím ukončit, že bych přišla o všechny naspořené peníze (již z dřívějšího pojištění DYNAMIK, tedy přibližně o 5.000 Kč). Že musí smlouva běžet tři roky, a poté si budu moci peníze vybrat a smlouvu ukončit, to jest do 31.1.2017. A umluvila mě tedy k tomu, že jsem žádost o ukončení dne 18.6.2015 odvolala.
A v tuto chvíli nastal problém, paní K. mi totiž naslibovala, že snížíme moje pojištění na minimum a celá částka, kterou posílám (1.000 Kč) se mi bude spořit, dokonce s výhodným úrokem 4% a ještě mi tam zůstane již dříve naspořených 5.000 Kč. A že smlouvu pak k 31.1.2017 ukončíme a já si vyberu všechny naspořené peníze. Protože jsem ji, jako svému pojišťovacímu poradci věřila, dne 18.6.2015, s účinností od 1.9.2015 jsme podepsali dodatek k současné pojistné smlouvě.
Bohužel, když jsem v říjnu 2016 přišla za paní K. s tím, že chci spoření k 31.1.2017 ukončit a vybrat si tedy naspořené peníze. Bylo mi řečeno, že si po třech letech mohu vybrat jen mimořádný výběr a smlouvu ukončit s tím, že rozhodně nedostanu naspořené peníze, že moje pojištění není spoření, ale investiční životní pojištění, tedy fondy.
Počítala jsem tedy s tím, že k 31.1.2017 smlouvu ukončím a budu si moci vybrat naspořené peníze, což by bylo 5.000 Kč z pojištění DYNAMIK a poté od 1.9.2015 do 31.1.2017 každý měsíc 1.000 Kč, mělo to tedy celkem být cca 20.000 Kč. Bohužel jsem zjistila, že tuto částku neobdržím. V tu chvíli se paní K., začala vymlouvat, že mi žádné spoření nenabízela. Ano, moje chyba byla, že jsem si neověřila, jakou smlouvu jsem v červnu 2015 podepsala, ovšem věřila jsem, že paní K., že fundovaná ve svém oboru a nenapadlo mi mne, že mi zamění spoření za investiční fond. Protože když, bych v červnu 2015 ukončila smlouvu, tak jak jsem chtěla, přišla bych tenkrát o naspořených 5.000 Kč, ale nezaplatila bych dalších 15.000 Kč.
Od října 2015 se snažím situaci řešit s různými finančními a pojišťovacími poradci, bohužel bez úspěchu. V březnu 2017 jsem si alespoň snížila částku na 500 Kč.
Žádávám Vás tedy o prošetření situace.
V příloze Vám zasílám článek, ve kterém je popsána stejná situace, jako se stala mě, kdy pojišťovací poradce vydává investiční životní pojištění za spoření.
Věřím v kladné vyřízení mojí stížnosti a přeji hezký den
Číslo smlouvy 57240280-17
Postih pro paní H. K., náhrada škody.
Zaměstnanec jedná jménem podnikatele dle § 430 odst. 1 občanského zákoníku jako jeho zástupce a právní jednání zaměstnance podnikatele zavazuje. Obchodní praktika, kterou popsala spotřebitelka, vykazuje znaky nekalé obchodní praktiky, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná. Dozor nad dodržováním zákona o ochraně spotřebitele na úseku pojišťovnictví provádí Česká národní banka. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že společnost porušuje zákon o ochraně spotřebitele, je vhodné podat podnět tomuto úřadu.
Pokud se prokáže, že byl porušen zákaz užívání nekalých obchodních praktik, má spotřebitelka právo žádat náhradu škody, která jí vznikla v souvislosti s porušením zákonné povinnosti ze strany společnosti.