V lednu jsme si objednali dovolenou na Kanárských ostrovech a zaplatili jsme zálohu. Do konce května jsme měli doplatit zbytek, což jsme udělali. 5 dní před odletem jsme stále nevěděli, kdy odlétáme. Paní z Invie nám sdělila, že druhý den informace určitě přijdou. Místo toho jsme druhý den dostali informaci, že je zájezd od května zrušen, protože jsme byli navíc a nemají pro nás místo v letadle. Měla to být naše svatební cesta, proto jsem se snažila najít alternativu. Paní z Invie byla absolutně neschopná, proto jsem si sama místo práce hledala alternativu. Na Kanárské ostrovy byl volný už je jeden zájezd, který byl o týden déle (což pro mě znamenalo velký problém v práci a manžel dokonce odletěl bez schválené dovolené) a o den kratší. Odletěli jsme na jiný ostrov, v jiném termínu, do hotelu, který se zrovna otevřel a nic v něm nefungovalo jak mělo. Měli jsme spoustu problémů s posunutým termínem, i na dovolené (např. několikrát vytopená koupelna, pokoj bez manželské postele atd.). Dnes, měsíc po psané stížnosti, ve které jsem chtěla vrátit peníze za zkrácenou dovolenou o jeden den a výhled na moře, který jsme si u původního hotelu zaplatili z důvodu hotelu přímo na skále u oceánu) nám po několika urgencích přišla z Invie odpověď, že nám zaplatili dražší zájezd a věc považují za vyřízenou. Ve skutečnosti byl zájezd dražší, protože teď v červenci jsou zcela jiné ceny než u first minute. Náš původní zájezd teď vychází o 7000 více.
Požaduji alespoň vrácení částky 5772 Kč, což je poměrná částka za dovolenou zkrácenou o jeden den plus příplatek za pokoj s výhledem na moře. (neřeším horší pokoj, horší destinaci, odložený termín dovolené)
Spotřebitelka musí reklamovat zjištěné vady zájezdu u společnosti, se kterou uzavřela smlouvu o zájezdu. Reklamovat vady zájezdu je nezbytné u cestovní kanceláře prokazatelnou písemnou formou. Cestovní kancelář musí reklamaci vyřídit nejpozději do 30 kalendářních dnů ode dne uplatnění a vyrozumět svým aktivním jednáním spotřebitelku o způsobu vyřízení. Pokud by reklamaci zamítla, je povinna toto své zamítavé stanovisko písemně náležitě odůvodnit a předat písemné potvrzení spotřebitelce, aby bylo přezkoumatelné. Přijímání a vyřizování reklamací v souladu se zákonem na ochranu spotřebitele dozoruje Česká obchodní inspekce, které může spotřebitelka dát podnět k zahájení kontroly u cestovní kanceláře.
Má-li zájezd vadu a vytkla-li ji spotřebitelka bez zbytečného odkladu, má spotřebitelka dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Sleva se poskytuje v penězích. Nevytkla-li spotřebitelka vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud jí právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že spotřebitelka své právo neuplatnila ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala. Existenci závad je nutné doložit (výpovědi svědků, protokoly z místa, fotodokumentace).
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může spotřebitelka také požadovat úhrady škody za újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pořadatel odpovídá spotřebitelce za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Pokud pořadatel reklamaci zájezdu zamítnu, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.
Vážená paní Čapková,
omlouváme se za komplikace při Vaší dovolené. U Vaší stížnosti není uvedený variabilní symbol, proto se nemohu k situaci vyjádřit konkrétně - neznám přesné podmínky zrušení Vašeho zájezdu.
Odvolání vůči vyjáření k reklamaci podejte, prosím, na adresu klientsky_servis@invia.cz, kolegové se budou Vaší stížností zabývat co nejdříve, na vyjádření mají 30 dní od data podání.
Děkuji za spolupráci.
S pozdravem a přáním pěkného dne
Veronika Nečasová
vyřešte si prosím záležitost sami, nebudu psát na klientský servis opět to samé, co jsem již psala několika Vašim pracovníkům. Pan Marek Beňo mi oznámil, že považujete záležitost za uzavřenou tím, že jste nám poskytli dle Vás dražší alternativu. Naopak pokud byste nám poskytli přesně náš vybraný zájezd, ale objednaný až v letních měsících, byl by pouze jiném termínu, cena by byla mnohem vyšší než cena za Vámi poskytnutou alternativu. VS zájezdu:4450964.
Mgr. Lucie Čapková
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.