Dne 1.12.2013 jsem objednal přes portál Vykupto 3 šály s doručením zdarma. Tentýž den jsem zaplatil požadovanou částku 199 Kč a obdržel kód 567-735-369-6546.Dne 3.12.2013 byla objednávka potvrzena prodejcem jhobchod.cz s dodáním do 7 dnů. Přes urgence u jmenovaného prodejce i u Vykupto zboží do dnešního dne nebylo dodáno.
3 krásné šály s doručením zdarma
Vzhledem k tomu, že se jedná o dárek k Vánocům, žádám o vrácení zaplacené částky na účet č. 2300083783/2010. Tento požadavek jsem zaslal i na server Vykupto, jako zprostředkovatele prodeje, kde se mnou aspoň komunikují.
V případě uzavření kupní smlouvy ( i prostřednictvím komunikace na dálku ) má kupující povinnost zaplatit cenu zboží a prodejce dodat výrobek. V případě, že prodejce neplnil, ocitá se dle § 517 občanského zákoníku v prodlení a v případě, že neplní ani po výzvě kupujího, má kupující nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení uhrazené částky.
Zároveň v případě, že e-shop pouze inkasuje za výrobky, ale žádné nezasílá, mohlo by se jednat o trestný čin podvodu dle § 209 trestního zákoníku.
Komentář: Případ se vyřešil na poslední chvíli mou vlastní urgencí, která předcházela pomoci dTestu. Děkuji, vím, kam se mám příště obrátit.