Vodafone Czech Republic a.s.

#17495Reklamace telefonu - nedodržení 30 denní lhůty

5 měsíců 26 dnů 6 hodin

16.08.2017, před 7 lety

Marta Janková

Dne 10.7.2017 jsem na prodejně Vodafone - OC Eden, Praha 10 reklamovala mobilní telefon (od operátora zapůjčen ten samý mobilní telefon). Na reklamačním protokolu byla uvedeno předpokládaný datum vyřízení a to 11.8.2017. Nikdo mě ale do včerejšího dne (15.8.2017) nekontaktoval. Navštívila jsem tudíž prodejnu s tím, že mě nikdo z prodejny neinformoval o vyřízení mé reklamace do 30 dnů a proto požaduji odstoupení od kupní smlouvy.
Prodejce mi odsekl s tím, že v jejich interním reklamačním řádu je zákazník povinen se o vyřízení reklamace informovat sám. Pokud ale vím, tak nejen Ústavní soud ČR, ale také Nejvyšší soud ČR rozhodl o tom, že je povinnost prodejce informovat zákazníka o vyřízení reklamace.

Prosím Vás o pomoc.

Děkuji

Huawei P8 LITE

vrácení peněz za mobilní telefon

16.8.2017 10:25, před 7 lety

Pokud informace o povinnosti spotřebitele informovat se o vyřízení reklamace byla uvedena pouze v interním reklamačním řádu, jedná se o překvapivé ustanovení, které spotřebitel nemohl očekávat (standardně o vyřízení reklamace informuje spotřebitele prodávající) a k němuž se tudíž nepřihlíží (dle § 1753 občanského zákoníku). Pro platnost tohoto ustanovení by bylo nutné, aby jej spotřebitel přijal výslovně.

16.8.2017 11:27, před 7 lety

Dobrý den, paní Janková,

rád bych upřesnil, že není pravda, že by ustanovení o povinnosti informovat se o vyřízení reklamace bylo v "interním řádu". V Reklamačním řádu uvádíme, že o vyřízení reklamace vás informujeme (zpravidla SMSkou), a pokud žádné oznámení neobdržíte, je reklamace vyřízena 30. dnem od jejího uplatnění. Reklamační řád najdete na našich stránkách na https://www.vodafone.cz/o-vodafonu/ke-stazeni/reklamace/reklamace-zbozi/.

Přímo v Reklamačním protokolu (opravence) také výslovně uvádíme toto:

Podpisem reklamačního protokolu zákazník stvrzuje, že se seznámil s podmínkami reklamace a že s nimi bez výhrad souhlasí. Dále tímto zákazník potvrzuje, že byl ze strany VFCZ informován, že se musí sám o výsledku vyřízení své výše popsané reklamace zboží zajímat (telefonicky, emailem nebo osobně) ve lhůtě do třiceti dnů ode dne podpisu tohoto reklamačního protokolu a rovněž upozorněn, že v případě, že tak neučiní, musí nést důsledky, které pro něj z jeho nečinnosti v tomto směru vyplynou.

Z toho důvodu Vám nemůžeme vyhovět, protože na naší straně nedošlo k pochybení.

Děkuji za pochopení a přeji pěkný den.

16.8.2017 11:39, před 7 lety

Marta Janková

Budu se opakovat - Zákon je nad Reklamační řád jakékoliv společnosti. Obchodník je povinen informovat spotřebitele o vyřízení reklamace, jak se ale nestalo.

Prodejcem mi bylo při převzetí telefonu do reklamace sděleno, že mne budou informovat o vyřízení reklamace sms. Jedná se tedy o to, že říkáte něco jiného než píšete? Tudíž klamavá informace?!

Z výše uvedených důvodů celou záležitost předávám právnímu zástupci, který se obrátí na Českou obchodní inspekci.

16.8.2017 13:25, před 7 lety

Dobré odpoledne, paní Janková,

jde o Váš názor, respektuji ho, ale naše vyjádření znáte a trváme na něm.

Je pravda, že SMS o vyřízení reklamace posíláme, ale stejně jako u dopisů poslaných obyčejnou poštou ani u SMS nemůžeme 100% garantovat, že bude zpráva vždy doručena. Příčina může být na straně sítě i na straně přijímacího zařízení.

16.8.2017 13:30, před 7 lety

Pane Ullmanne,

prodejce mi včera do očí řekl, že sms neposlali. Že asi zapomněli, takže žádná chyba sítě nebo přijímacího zařízení. Ale již druhá chyba prodejce při mé reklamaci. A nevidím důvod, proč bych kvůli jeho chybě na tom měla být bita já.

16.8.2017 14:36, před 7 lety

Dobré odpoledne, paní Janková,

u vyřizování reklamace jsem nebyl, takže to jsem vědět nemohl. V tom případě věřím, že nešlo o úmysl a omlouvám se, že kolegové na poslání zapomněli. Platí ale vše, co jsem Vám už psal dříve. Jak uvádíme přímo v Reklamačním protokolu, reklamace je vyřízena nejpozději 30. den. Pokud tedy v prodejně byl opravený telefon, nemůžete odstoupit od kupní smlouvy.

16.8.2017 14:43, před 7 lety

Dobrý den, pane Ullmanne,

já zase věřím, že se jednalo o úmysl. Na prodejně jsou velice neochotní a až arogantní. Psala jsem na prodejnu stížnost už v červnu a to přímo na mail na péči a také na regionálního managera, paní Trnovskou Moniku.

Necháme to na ČOI.

Děkuji a přeji více spokojených zákazníků.

11.2.2018 17:02, před 7 lety

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.