vzhledem k tomu, že jsem v zákonné lhůtě od prodejce neobdržel informaci o vyřízení reklamace, předal jsem mu níže uvedené odstoupení od smlouvy (kontaktní údaje vynechávám):
Vážení,
dne 3.9.2015 jsem ve vaší prodejně v Olomouci na Třídě 1. Máje 22 zakoupil parní mop 5v1 za cenu 1499 Kč. Bohužel se u tohoto výrobku vyskytly závady, které jsem opakovaně reklamoval, naposledy dne 21.6.2017. (viz přiložený reklamační protokol)
Protože jste nesplnili povinnost uloženou vám v § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění, tím, že jste jako prodávající moji reklamaci včas nevyřídili (doposud jsem nebyl o vyřízení informován), považuje se nedodržení lhůty k vyřízení reklamace za podstatné porušení smlouvy, které mi v souladu s ustanovením § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, zakládá právo od smlouvy odstoupit. Tímto odstupuji od dané kupní smlouvy a žádám vás o vrácení kupní ceny v hotovosti na prodejně, popř., na můj bankovní účet č. 670100-2212547453/6210, a to nejpozději do 15 dnů ode dne doručení odstoupení.
V Olomouci dne 3.8.2017
..............................................
podpis kupujícího
Přílohy:
Kopie reklamačního protokolu,
Kopie dokladu o koupi
Příslušenství výrobku nepředané při reklamaci
Potvrzení o převzetí:
Odstoupení od smlouvy převzal pracovník prodejny v Olomouci na Třídě 1. Máje 22
dne 3.8.2017
razítko a podpis prodávajícího
Kupní cenu v hotovosti převzal
dne …………………………
podpis kupujícího
_________________________________________
Toto odstoupení včetně všech příloh ode mne (v přítomnosti jednoho svědka) v uvedený den převzala pracovnice zmíněné prodejny a převzetí mi potvrdila. Peníze mi nevrátila, tudíž jsem očekával, že mi budou zaslány na uvedený účet. To se však doposud nestalo. Byla mi jen dne 15.8.2017 z prodejny zaslána SMS zpráva tohoto znění:
Dobry den,mate u nas reklamaci parniho mopu. Vyzvednete si ji na prodejně v Olomouci. Tv PRODUCTS 1.maje 22.
_________________________________________
Na ni jsem ještě téhož dne odpověděl:
Dobry den,
reklamaci jste meli vyridit v zakonne lhute. Dne 3.8. jste převzali me odstoupeni od smlouvy. Nejpozdeji pristi pondeli ocekavam pripsani penez na ucte, ktery jsem uvedl, a tim budu povazovat reklamaci za uzavrenou. V opacnen pripade podniknu dalsi pravni kroky. Neni v mem ani vasem zajmu tuto zalezitost zbytecne protahovat. Jen podotykam, ze jsem zatim nepozadoval proplaceni nutnych nakladu spojenych s reklamaci.
D.Pospisil
_________________________________________
Takto proběhla prozatím celá komunikace mezi mnou a prodejcem. Jelikož ten se prozatím vyhýbá splnění své povinnosti, chtěl bych vás požádat o pomoc při řešení této záležitosti.
Za vše předem děkuji.
Daniel Pospíšil
parní mop 5v1
vrácení peněz
Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodl na delší lhůtě. Jak uvedl Nejvyšší soud ČR v rozsudku sp. zn. 33 Cdo 3228/2009 ze dne 27. 7. 2011 pojmu "vyřídit" odpovídají významově slova "urovnat", "uspořádat", popř. "vybavit". Všem těmto výrazům je společné to, že ten, kdo v tomto smyslu jednal, docílil stavu, v němž se již nebude muset "vyřízenou" věcí zabývat. S přihlédnutím k vysvětlenému významu použitého pojmu "vyřídit" lze logickým výkladem daného ustanovení dojít k závěru, že k vyřízení reklamace dojde až v okamžiku, kdy prodávající spotřebitele vyrozumí (ať už písemně nebo osobně) o tom, jakým způsobem byla reklamace vyřízena (tedy zda byl s reklamací úspěšný či nikoli). Teprve tehdy je možno reklamaci považovat za vyřízenou - prodávající se jí již nebude muset zabývat.
Lhůta pro vyřízení reklamace začíná běžet následující den po uplatnění reklamace, pokud její poslední den připadá na víkend či svátek, prodlužuje se lhůta až do následujícího pracovního dne.
K tomu, aby mohla být reklamace vyřízena včas, je také požadována potřebná součinnost spotřebitele. Pokud by spotřebitel omylem uvedl nesprávné kontaktní údaje nebo by úmyslně mařil pokusy prodávajícího doručit zprávu o vyřízení reklamace, jde to k jeho tíži. Prodávající však musí prokázat, že se opravdu pokoušel spotřebitele informovat o vyřízení reklamace (např. prokázat, že skutečně zasílal email či SMS zprávu, popř. volal na spotřebitelem uvedené telefonní číslo).
Marné uplynutí této lhůty pro vyřízení reklamace se považuje za podstatné porušení smlouvy a spotřebitel má možnost od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení peněžních prostředků.
Nebude-li možné spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.
V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel má možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.