dm drogerie markt s.r.o.

#1781Neznalost prodávaného zboží a nestandardní chování personálu

03.01.2014, před 11 lety

Lydie Kotajná

K události došlo dne 24.12.2013 v prodejně DM Drogerie v Českém Těšíně. Na dotaz / prosbu o radu, které zboží je vhodné pro provonění domácnosti (zabránění nepříjemnému pachu vycházejícímu z kanalizace či WC) prodavačka prohlásila, že neví. Když jsem vznesla dotaz, jakým způsobem může prodávat zboží, o kterém nic neví, a když jsem vyjádřila překvapení, že není proškolena či seznámena se sortimentem svého zaměstnavatele, drze odvětila, že to by si musela doma všechno přečíst. A na závěr velmi nevhodným způsobem prohlásila, že jí doma kanalizace nezapáchá, tak takové zboží ona nepotřebuje a tudíž mi nemůže žádné zboží z vystaveného sortimentu doporučit. Prohlásila to nahlas, takže se přihlížející obecenstvo sestávající z ostatních zákazníků i dalšího personálu DM přidalo na stranu oné prodavačky, tudíž já, bezradná zákaznice, jsem byla ještě obviněna z nevhodného chování.
Znamená to, že kdyby přišel zákazník a onu prodavačku poprosil o radu, jaké zboží si zakoupit, protože trpí např. nadměrným pocením, ona by řekla, že neví a nemusí to vědět, protože ona se nepotí?

Nezakoupeno žádné zboží následkem totální neznalosti prodávaného sortimentu ze strany personálu.

Proškolit personál nebo při výběru personálu do zaměstnání vybírat osoby, kterým záleží na tom "zákazník náš pán".
Jinak DM bude ztrácet zákazníky, kteří se od personálu nedozvědí, co vlastně ten personál prodává a pro jaké účely.
Vyhodit danou prodavačku nepomůže, protože by musel být vyhozen celé prodejny DM nacházející se na ulici Ostravská v Českém Těšíně.

23.1.2014 13:23, před 11 lety

Poskytování informací spotřebitelům je upraveno především v §§ 9 a 10 zákona o ochraně spotřebitele. Pokud samotné výrobky obsahují pravdivé informace, které zákon ukládá jako povinnost poskytnout, není zákonem stanovena povinnost prodavačky doporučovat určité zboží. Jednání by bylo postižitelné, pokud by byly uvedeny nepravdivé informace, což se dle nám dostupných informací nestalo.
V daném případě nevznikl konkrétní spor a z toho důvodu je řešení stížnosti uzavřeno.

24.1.2014 11:11, před 11 lety

Vážená paní Kotajná,

velice Vám děkujeme za Váš cenný podnět, kterého si velice vážíme, a který je pro nás důležitým zdrojem k neustálému zlepšování poskytovaných služeb.

Na proškolení našich spolupracovníků systematicky pracujeme a snažíme se tak zajistit všem zákazníkům co nejlepší poradenství.

V tomto případě došlo bohužel k selhání lidského faktoru.

Vaši připomínku předáme zodpovědným osobám k následnému řešení.

Přijměte, prosím, naši upřímnou omluvu.

Věříme, že tak nadále budete naší spokojenou zákaznicí.

S přáním hezkého dne,

dm zákaznický servis