Dne 11.6.2017 jsem předal Alze k reklamaci č.ASRE17157238 (záruční reklamace) mobilní telefon s tím, že se v noci 7.6. 2017 samovolně vypnul a ráno nešel zapnout. Telefon jsem předával na pobočce zaměstnanci bez jakéhokoli mechanického poškození, což je uvedeno i v přijímacím protokolu. Dne 22.6.2017 mi přišel cenový návrh (od Zuzany Ulmanové, Alza.cz), na placenou opravu, protože zamítají záruční opravu z důvodu mechanického poškození. S tímto nesouhlasím, protože jsem telefon ve stavu (mechanického poškození - prasklý displej) k reklamaci rozhodně nepředával. K mechanickému poškození podle mého názoru muselo dojít až po předání telefonu k reklamaci. Jelikož mě zajímalo, jak má telefon prasklý displej, jel jsem na prodejnu, aby mi telefon ukázali. Prodejce mi ukázal telefon s viditelně flekatým displejem nikoli prasklým displejem. Sám řekl, že by si toho zaměstnanec, který telefon přebíral k reklamaci musel všimnout a uvést to do přijímacího protokolu. Alza stále trvá na zamítnutí záruční opravy a požaduje formu placené opravy a k přijímacímu protokolu se vůbec nevyjádřila.
mobilní telefon Samsung Galaxy J5 bilý, výrobní číslo: 358990077762599
požaduji vrácení peněz
V případě, že prodávající reklamaci zamítá, musí zamítnutí nejen písemně odůvodnit, ale reklamovaný výrobek také vrátit zákazníkovi ve stavu, v jakém jej převzal.
Co se týče poškození věci v rámci reklamačního řízení, ze zákona odpovídá v souladu s ustanovením § 2944 občanského zákoníku za poškození, ztrátu nebo zničení věci ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy (převzetí věci do reklamačního řízení, popř. servisu). Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
Reklamační protokol by mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné poškození) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno.
Škoda se hradí v penězích, jen pokud o to poškozený požádá. Jinak se nahrazuje uvedením do původního stavu (opravou). Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.
Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má možnost se obrátit na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář https://adr.coi.cz/cs).
V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel má také možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešením sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.