Dne 25.7.2017 a dne 7.9.2017 jsem od vaší společnosti obdržel zprávy, že během 14 dnů mně budete měnit tarif. Současný tarif mně plně vyhovuje a v případě, že dojde k jeho změně bez mé žádosti a souhlasu, zvažuji přechod k jinému operátorovi.
Žádám o ponechání stávajícího tarifu tak, jak je uvedeno v jeho původním názvu - "Napořád"
Podle § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích je podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo zajišťující připojení k veřejné komunikační síti (dále jen podnikatel) povinen nejméně 1 měsíc před nabytím účinnosti změny smlouvy uveřejnit informaci o této změně v každé své provozovně a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Zároveň je podnikatel povinen informovat účastníka o uveřejnění.
Pokud se jedná o změnu náležitostí smlouvy uvedených v § 63 odstavci 1 písm. c) až p) a r) zákona o elektronických komunikacích (např. změna ceny služby), je podnikatel povinen informovat spotřebitele způsobem sjednaným ve smlouvě rovněž o jeho právu ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti této změny, a to bez sankce, jestliže nové podmínky nebude spotřebitel akceptovat. Informaci je podnikatel povinen poskytnout spotřebitelovi způsobem, který si spotřebitel zvolil pro zasílání vyúčtování.
Zákon tedy umožňuje jednostrannou změnu závazku ze strany podnikatele a narušuje tak jednu ze základních zásad občanského práva o dodržování smluv. Na druhou stranu umožňuje spotřebitelovi ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti změny podmínek bez jakékoli sankce.
Nesouhlasí-li spotřebitel s postupem společnosti, je vhodné uplatnit u této společnosti reklamaci. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.
V případě, že společnost reklamaci zamítne nebo uplyne lhůta pro její vyřízení, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
Hezký den, pane Fialo,
abychom mohli naše služby i nadále poskytovat v dobré kvalitě, musíme postupně rušit staré tarify a nahrazovat je novými. Podle zprávy, kterou jste zmínil, jste využíval starší typ tarifu, který plošně ukončujeme a nahrazujeme ho novějším řešením. Je mi to moc líto, ale původní tarif už Vám nemůžeme zachovat.
O změně informujeme všechny zákazníky předem prostřednictvím Vyúčtování. Kdyby Vám nový tarif nevyhovoval, zavolejte nám prosím na *77, rádi s Vámi vybereme jinou variantu.
Přeji Vám pěkný den.
Martina Bakerová