O2 Czech Republic a.s.

#17894Neuskutečněný přenos čísla

5 měsíců 6 hodin

11.09.2017, před 7 lety

Marie Pujmanová

Dobrý den, dne 27.7.2017 jsem podávala za svou babičku ročník 1937 výpověď smlouvy o poskytování služeb doporučeně společnosti O2. Na to jsme dne 9.8.2017 obdrželi písemné vyjádření, že k přenosu dojde dnes 11.9.2017. K přenosu čísla nedošlo a tak jsme kontaktovali společnost T-Mobile, kam se mělo babiččino číslo přenést. Tam nám sdělili, že přenos byl zamítnut ze strany O2 kvůli neplatnému kódu pro přenos. Tak jsem tedy přes chat na stránkách O2 zkoušela ověřit platnost přenosového kódu a bylo mi potvrzeno, že přenosový kód je platný. Proč se číslo nepřeneslo mi neuměli vysvětlit. Odkázali mě tedy na infolinku O2. Tam mě několikrát přepojovali aby mi nakonec sdělili, že babičce smlouvu prodloužili na dalších 24 měsíců a upravili jí tarif. Vše údajně s babiččiným souhlasem. Babička je však přesvědčena, že jí nikdo nekontaktoval a vůbec žádný souhlas nedávala. Babičce je přes 80 let a občas může zapomenout, ale tohle by si pamatovala. Navíc nedostala ani žádné písemné vyrozumění a vše mělo proběhnout jen na základě telefonního hovoru ze strany O2, který ovšem babička popírá, že by proběhl. Ikdyž připustím, že možná takový hovor proběhnout neeticky mohl a nějak mohla být babička vmanipulována do souhlasu s prodloužením závazku, přesto jsme nic neobdrželi písemně. Ze zákona můžeme tedy zrušit tuto službu do 14 dnů od obdržení písemného ujednání o změnách. Toto nám však O2 nyní odpírá umožnit. Babička chce stále přejít k T-Mobile, kde jsme již všichni ostatní přešli.

Hlasový tarif O2

Zrušení prodloužení služby, vygenerování nového kódu pro přenos s co nejdřívějším datem přenosu a to vše bez sankcí, případně doložení hovoru a doložení zaslání upozornění o změně v písemné formě

11.9.2017 11:32, před 7 lety

Došlo-li k pochybení ze strany mobilního operátora, ať již jednoho nebo druhého, může spotřebitel podat reklamaci, a to písemně, nejlépe doporučeným dopisem. V reklamaci je dobré přesně odůvodnit, co účastník reklamuje a z jakého důvodu. V případě, kdy reklamace nebude vyřízena ke spokojenosti spotřebitele, je možné obrátit se na Český telekomunikační úřad. Na tento úřad se může spotřebitel obrátit také v případě kdy se domnívá, že některý z operátorů při převodu čísla nepostupoval v souladu s právními předpisy.

11.9.2017 12:28, před 7 lety

Dobré odpoledne,

ano, telefonní číslo nebylo možné přenést, jelikož kód ČVOP byl zneplatněn. Vaší paní babičce bylo ohledně rušení služby voláno 11. 8. 2017. Hovor jsem dohledala a poslechla. Vaše paní babička uvedla, že si přeje telefonní číslo ponechat u O2. Operátorka se několikrát dotazovala, zda si přála číslo přenést, zda někomu sdělovala kód ČVOP. Babička uvedla, že jí telefonoval nějaký pán. Přímo uvedla, že žádnou výpověď nechtěla, že chtěla změnit tarif a zůstat u O2. Kolegyně tedy výpověď zrušila a tarif změnila dle dohody na FREE 200 MB za 499 Kč.

Co se týče prodloužení závazku, ten byl prodloužen automaticky 31. 08. 2017. S hovorem to nesouviselo. Na tuto skutečnost jsme v předstihu upozornili na faktuře za zúčtovací období 8. 6. - 7. 7. 2017. Pokud si přejete telefonní číslo přenést, je třeba výpověď podat znovu.

Pokud Vaší paní babičce tarif nevyhovuje, napište nám zde: www.o2guru.cz/guru Něco vymyslíme.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Sandra Čermáková, Guru pro Social Media, O2

11.9.2017 12:41, před 7 lety

Marie Pujmanová

Dobrý den, na základě toho upozornění na faktuře jsme právě podávali výpověď. Babička si stojí za svým, že si na žádný takový hovor nepamatuje. Pokud tedy byla řádně podána výpověď, jak se mohl závazek prodloužit ve výpovědní době a proč bychom měli výpověď podávat znovu? Navíc píšete, že jí operátorka tarif změnila. V tom případě může babička od smlouvy odstoupit do 14 dnů od obdržení písemného vyhotovení o změně bez sankcí. Jenže jsme doposud písemně nic neobdrželi. Takže jak máme podat výpověď? Přes ČTÚ?

11.9.2017 13:15, před 7 lety

Vaše paní babička telefonicky výpověď zrušila o dohodla se na změně tarifu. Od změny odstoupit můžete a to do 14 dní. Ač tato lhůta již uplynula, rádi tarif změníme.

Automatické prodloužení smlouvy s tím nijak nesouvisí. K tomu došlo automaticky dle nastavení tarifu. Výpověď v tu dobu nebyla platná. Rádi se však dohodne na individuálním řešení. Napište nám, prosím, zde: www.o2guru.cz/guru Probereme také případnou změnu tarifu.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Sandra Čermáková, Guru pro Social Media, O2

11.9.2017 13:22, před 7 lety

Marie Pujmanová

Zadáváme tedy reklamaci a zároveň stížnost na ČTÚ. Děkuji za odpovědi.

12.9.2017 09:05, před 7 lety

Nesouhlasí-li spotřebitelka s postupem společnosti, je vhodné uplatnit reklamaci, a to písemnou prokazatelnou formou. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.

V případě, že společnost reklamaci zamítne nebo uplyne lhůta pro její vyřízení, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace (nebo uplynutí lhůty pro její vyřízení) obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.

11.2.2018 17:11, před 7 lety