13.9. v 01:00 jsme měli odletět do Egypta na dovolenou, ale na letišti nám odmítli odbavení kvůli tomu,že přítel a jeho kamarád, kteří jsou občany Bosny a Hercegoviny údajně potřebují vízum do Egypta, ale po zjištění u egyptskeho velvyslance vízum nepotřebují. Komunikace na letišti nebyla žádná, nijak nám neporadili ani nepomohli, ani nevydali potvrzení o tom že jsme byli odmitnuti. Zájezd jsme kupovali přes INVIU a CK Exim tour, kde jsme hlasili náš problém ale také nám nenavrhli žádné řešení problémů. Nikdo zodpovědný za zájezd nám nevydal žádné odůvodnění.
Let č. QS 1234, nákup u Invia, sprostredkovatel Exim tour
Odškodnění za neuskutečnění zájezdu, vrácení celé částky a náhradu za vzniklou situaci a proplacení cesty z letiště a nákladů vzniklých situaci.
Pokud spotřebitelka uzavřela smlouvu o zájezdu, je za splnění povinností z této smlouvu odpovědný pořadatel zájezdu (tedy společnost EXIM TOURS a.s.) bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby (např. přepravní společnost). Byl-li zákazníkovi neoprávněně odepřen vstup na palubu letadla a kvůli tomu byl celý zájezd zmařen, je vhodné uplatnit reklamaci u pořadatele zájezdu (pořadatel zájezdu je mimo jiné povinen sdělit zákazníkovi vhodným způsobem ještě před uzavřením smlouvy údaje o pasových a vízových požadavcích, lhůtách pro jejich vyřízení a sdělí mu také, jaké zdravotní doklady jsou pro cestu a pobyt požadovány).
Nevytkl-li zákazník vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že zákazník své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala.
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může zákazník také požadovat úhrady škody za újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Bude-li reklamace ze strany společnosti zamítnuta, má spotřebitelka možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.