CREDITEXPRESS Česká republika s.r.o.

#18038Neoprávněná pohledávka

2 měsíce 26 dnů

18.09.2017, před 7 lety

Josef Kubálek

Po rozvázání smlouvy s dodavatelem energií,po mě tato společnost vymáhala neoprávněnou pohledávku,tuto pak předali k vymáhání společnosti Creditexpress.Dodavatel energií neoprávněnost svého požadavku uznal a pohledávku zrušil. Bohužel společnost Creditexpress po mě i přesto vymáhá částku nazvanou jako "příslušenství".Po telefonickém oznámení této firmě, že pohledávku její zadavatel uznal za neoprávněnou, tudíž i jejich požadavek na zaplacení "příslušenství je neoprávněný, mi zaslali SMS (14.9) o navýšení dlužné částky z důvodu špatné platební morálky.Dále mne pomocí SMS informovali, že dnes tj. 18.9. je poslední den na úhradu mého údajného dluhu.

Uznání neoprávněnosti požadavku a zrušení vymáhání pohledávky.

19.9.2017 11:15, před 7 lety

Žádá-li společnost zaplacení údajné dlužné částky, musí také prokázat, že k tomu má právní důvod. Pokud věřitel (dodavatel energií) uznal neoprávněnost vymáhané pohledávky a zrušil ji, odpadl také právní důvod pro vymáhání oné dlužné částky.

Navíc společnost nemůže žádat, aby spotřebitel zaplatil poplatek za vymáhání údajného dluhu. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR, sp. zn. 32 Cdo 1733/2008 se věřitel z titulu náhrady škody nemůže vůči dlužníkovi domáhat zaplacení odměny, kterou uhradil inkasní společnosti za vymožení podstatné části jeho pohledávek za dlužníkem.

14.12.2017 16:45, před 7 lety