Dateyard, AG

#18042Vymáhání dluhu

18.09.2017, před 7 lety

Jakub Vala

Dobrý den, asi před rokem jsem zaplatil za VIP účet na stránkách sexsit.cz a sex-schuzka-dnes.com, které vlastní společnost Dateyard AG. Bylo tam napsáno VIP účet na 6 měsícu za 250 Kč. Myslel jsem si, že zaplatím 250 Kč, ale z účtu mi bylo strženo 1500 Kč. Potom jsem zjistil, že stránky nestojí za nic, a tak jsem účet smazal, aniž bych si přečetl smluvní podmínky. Po asi půl roku mi z účtu strhli dalších 500 Kč. Netušil jsem o co jde, a tak jsem zablokoval kartu. Po nějaké době mi přišel email od inkasní společnosti, že mám zaplatit 112 euro jinak případ dají právnické firmě a ta nařídí případnou exekuci. Až potom jsem si tedy všiml, že v obchodních podmínkách mají kdesi napsané, že pokud uživatel nevypoví smlouvu, jeho VIP účet se prodlužuje. Je tam také ale napsané, že smlouvu lze vypovědět faxem. To ale, jak tady píšete, patří mezi nepřiměřené jednání, ke kterému se nepřihlíží. No a další věc je, že o automatickém prodlužování členství by měli informovat hned při registraci, což mě tedy absolutně neinformovali, takže to od nich beru jako klamavé jednání. Psal jsem jim několikrát email s výpovědí, že jim dluh nezaplatím, ale marně, pořád trvají na tom, že mám zaplatit jinak to půjde k soudu. Včera mi přišel mail, že mám zaplatit 110 euro. Poslal jsem to přes účet, jako příkaz do zahraničí a bojím se, že když jsem to poslal, budou si dál zase strhávat automaticky peníze z mého účtu. Výpovědní smlouvu jsem jim několikrát zaslal na email, protože to nehodlám posílat faxem. Ale neustále mi píšou, že potřebují mou adresu. V jejich obchodních podmínkách ale stojí, že výpovědní smlouva má obsahovat pouze stránku na které jsem si účet zřídil, mé jméno a jejich adresu společnosti, o mé adrese se tam nepíše ani slovo. Prosím o pomoc, nevím si rady a nevím, co mám dělat. Mé uživatelské jméno na jejich stránkách je mod884.

Vymáhání dluhu, který možná ani neexistuje, neinformování o automatickém strhávání peněz

potvrzení zrušení VIP členství, uznání neexistence dluhu, vrácení peněz z důvodu klamavého jednání

19.9.2017 10:02, před 7 lety

Pokud společnost neinformovala spotřebitele o vlastnostech služby (zvláště o ceně a o období, na kterou se smlouva uzavírá) nebo tyto informace uvedla nejasně, nesrozumitelně nebo nejednoznačným způsobem, mohly být naplněny znaky klamavého opomenutí, jenž patří mezi zakázané obchodní praktiky. Spotřebitel by v takovém případě nemusel nic platit (pokud by společnost vymáhala údajně dlužnou částku soudní cestou, musela by prokázat, že spotřebitele řádně informovala).

Informovala-li společnost spotřebitele o vlastnostech služby, je nutné smlouvu řádně ukončit, a to výpovědí. Více informací o této problematice je možné vyhledat na webové adrese https://www.dtest.cz/clanek-5829/hledani-dokonaleho-protejsku-vas-muze-prijit-draho.

Pokud by společnost záměrně znemožňovala vypovězení smlouvy, nemůže se dožadovat toho, že právní vztah nebyl ze strany spotřebitele řádně ukončen. Zkracuje-li však společnost spotřebitele na jeho právech, k takovému jednání se nepřihlíží a jde to k tíži společnosti.

Pokud spotřebitel výpověď smlouvy zaslal společnosti prokazatelnou formou, popřípadě se pokoušel zaslat (např. formou uváděné emailové adresy nebo faxu), ale z důvodů na straně podnikatele mu to nebylo umožněno, stačí společnosti prokázat snahu o včasné a řádné vypovězení smlouvy.

Doporučujeme vždy si případnou e-mailovou konverzaci pečlivě zdokumentovat a uchovat. Pokud by společnost hrozila exekucí na údajně dlužnou částku, platí, že případnou exekuci by musel nařídit nejprve soud (inkasní společnosti nemají žádná další oprávnění oproti běžnému věřiteli, nejedná se o exekutora). V případě, že se společnost rozhodne vymáhat údajný dluh spotřebitele vůči společnosti soudní cestou, budou dokumenty vztahující se k vypovězení smlouvy důležité pro případné prokazování neexistence dluhu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční subjekt se sídlem ve Švýcarsku mimo Evropskou Unii, nelze kontaktovat Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci, nýbrž dozorový orgán přímo v zemi sídla provozovatele.

14.12.2017 16:46, před 7 lety

V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. S