někdy v prosinci 2015 či lednu 2016 jsem se dostala do bodu rozhodnutí zda pokračovat s O2 a ADSL či se ohlédnout jinde po rychlejším připojení. O2 aby mne jako zákazníka neztratilo, nabídnulo mi "rychlejší" technologii VDSL, ke které jsem si musela koupit modem za 696 Kč. Tuto technologii jsem více méně bezproblémově používala do 1.9.2017 s rámcem cca 12 Down/ 3 Up. Při zjištění poruchy jsem tuto 1.9.2017 nahlásila a čekala nápravu. K nápravě došlo až po opakovaných urgencích a to 14.9.2017 kdy O2 o své vůli změnilo technologii VDSL 12/3 na ADSL 8/0,5, která mi nevyhovuje. Změnu O2 odůvodnilo vzdáleností přípojky od ústředny, která se však od prosince 2015 nezměnila. U O2 jsem proti změně technologie podala 14.9.2017 písemně reklamaci, která mi však byla 29.9.2017 zamítnuta bez písemného odůvodnění!
Pro podpoření mého přístupu k věci jsem prokazatelně přestala službu odebírat 26.9.2017!
Předem děkuji za pomoc a Váš názor.
Internet Optimal +
Při ústním projednávání s operátorkou O2 jsem navrhovala ukončení smlouvy s 30 denní výpovědí, na to mi bylo odpovězeno, že mohu podat výpověď o své vůli ale musím platit smluvní pokutu s čímž kategoricky nesouhlasím.
Pokud by O2 své zdůvodnění na přepnutí technologie myslelo vážně, považuji to za klamání spotřebitele a to od vstoupení závazku v lednu 2016 v platnost a požaduji odškodnění včetně kompenzace za modem, který jsem byla nucena pořídit jen z důvodu technologické změny z ADSL na VDSL, můj stávající modem byl pro provoz ADSL dostačující.
Očekávám minimálně:
kompenzaci v posledním vyúčtování za období od 1.9. do 14.9.2017, kdy nebyla služba dodávána
Okamžité rozvázání smluvního vztahu bez pokut
Byl-li při nabízení služeb elektronických komunikacích užit nepravdivý údaj, mohlo by se jednat o tzv. klamavé konání, které patří mezi zákonem o ochraně spotřebitele zakázané obchodní praktiky. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že společnost porušila svou zákonnou povinnost, má možnost podat podnět Českému telekomunikačnímu úřadu. Pokud společnost porušila svou zákonnou povinnost a spotřebitelce tím vznikla škoda (povinnost platit odstupné při předčasném ukončení smlouvy), může se spotřebitelka domáhat náhrady této škody po společnosti.
V případě, že společnost reklamaci zamítla, může se spotřebitelka do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
stav jsem kontroloval a zjistil jsem, že je vaše reklamace stále v řešení.
Prosím, vyčkejte na její vyřízení.
Miroslav Trčka
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, nevím, která reklamace je stále v řešení, jelikož dle vyjádření (viz komunikace níže), nebyla reklamace uznána.
E-mailová komunikace:
"Vážený pane Sedláčku,
dovoluji si Vás informovat o výsledku Vaší reklamace za období od 01.09.2017 do 30.09.2017 u telefonního čísla 494 530 011.
Ověřili jsme, že vyúčtování bylo vystaveno korektně. Služby byly poskytnuty dle Vámi zvoleného tarifu a v souladu s platným ceníkem. Vaše reklamace nebyla uznána za oprávněnou. Podrobnosti Vám byly sděleny telefonicky dne 29.09.2017 na telefonním čísle 602 455 964."
Vzhledem k tomu, že se mi krátí lhůta k podání námitky k Českému telekomunikačnímu úřadu, potřebuji znát stanovisko k této záležitosti a to bezodkladně.
Výše uvedené vyjádření pana Trčky mi nic neřeší.
Sedláčková Lenka
původní reklamace byla neuznána, z toho důvodu se podal podnět k přezkoumání. Kolegové vás budou kontaktovat s výsledkem během následujících dnů. Děkujeme za pochopení a trpělivost.
Petr Mišurec
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, děkuji za informaci. Očekávám výsledek do 23.10.2017. Pokud nebudu do této lhůty informována, obrátím se k příslušné instituci (viz příspěvek výše).
Sedláčková Lenka
Komentář: Po publikování stížnosti v dTestu, se uvedená společnost mým případem zabývala a vyřešila k mé úplné spokjenosti. Nic jsem nemusela hradit ani poslední fakturu. Tímto moc děkuji.