dne 3. 5. 2017 jsem se společnosti Skygarden s.r.o. (sapeli point)
podepsal smlouvu o dílo (kupní smlouvu), které předmětem koupě bylo dodat v dekoru Dýha Dub sukatý (dekor dýhy patřil v té době mezi nejdražší cenové kategorie dekorů, které prodejce nabízel):
• interiérové dveře a zárubně s příslušenstvím,
• bezpečnostní vchodové dveře a zárubeň s příslušenstvím,
• montáž všech dveří.
Celková cenu zakázky byla přes 100 000,- Kč.
Po převzetí zakázky 31. 8. 2017 jsem zjistil tyto vady:
1. U všech dodaných dveří je strukturu dřeva narušená tmelící hmotou:
• hmota je u všech dveří na obou stranách dveří a zárubní,
• průměr největších vytmelených ploch je 3 až 5 cm (u každých dveří
se tak velká plocha nachází),
• hmotou výrobce pravděpodobně vyplnil vypadlé nebo poškozené suky,
Ve smlouvě, článek 2.1.1, se uvádí,“ .. že charakteristickou vlastností dřeva jsou barevné odchylky a rozdílnost v kresbě způsobené originalitou každého kusu“.
Dodané dveře obsahují vypadlé suky nahrazené tmelem. Barevné odchylky a rozdílnost v kresbě tedy není způsobená originalitou dřeva ale nižší kvalitou dýhy, kde byly suky nahrazeny nepřirozeným tmelem.
O skutečnosti, že vypadlé suky se vyplní tmelem, jsem nebyl prodejcem informován a není to ani součástí smlouvy ani všeobecně obchodních podmínek.
Výrobcem dveří je firma SAPELLI. Vzhledem k tomu, že prodejce neměl na prodejně vystavené dveře v dekoru Dub sukatý, odkázal mněs na jiné showroomy v Praze, kde jsem si mohl dveře prohlídnout.
Vzorky dveří ve 3 showromech SAPELLI, které jsem navštívil, tato vytmelená místa neobsahovaly.
Kdybych byl dopředu informován, že povrch dveří bude obsahovat vytmelené části o rozměru cca 3-5 cm, o výrobek bych neměl zájem.
2. Nesprávně umístnění gravírovaných pruhů na skleněné výplní dveří
• sklo mělo být gravírováno 3 pruhy,
• na prodejně bylo požadováno, aby pruhy byly na straně u kliky (myslím, že model 85 nebo 83),
• pruhy jsou umístěné na opační straně.
Obě vady jsem u prodejce reklamoval. Reklamaci prodejce převzal 4.9.2017.
Dne 2.10.2017 nám prodejce mailem oznámil:
„Vaši reklamaci jsme uznali jako neoprávněnou. Vámi reklamovaná vada je charakteristický rys této dýhy a suky jsou vždy ošetřeny tmelem.“
S takovým zdůvodněním nesouhlasím, nebyl sem o takovém ošetření dýhy informován.
Sklo s gravírováním prodejce slibuje opravit. (Dle našeho názoru je to již po termínu, dokdy měl reklamaci vyřídit).
Martin Zamborský
Dveře a zárubně dekor: dub sukatý, kategorie dýhy: PREMIUM dýha,
Přijatelné možnosti:
výměna zboží za zboží v kvalitě jako v showroomech
odstoupení od smlouvy - vrácení peněz
Mezi podnikatelem a spotřebitelem byla sjednána smlouva o dílo (montáž dveří). Zhotovitel má ze zákona povinnost provést dílo s potřebnou péčí. Pokud bylo dílo dokončeno, ale vykazuje vady (dílo neodpovídá smlouvě), musí spotřebitel tyto vady oznámit neprodleně po převzetí díla. Opatřil-li zhotovitel věc zpracovanou při provádění díla, má stran této věci, pokud se stala součástí díla, postavení prodávajícího. To znamená, že se na věc k provedení díla uplatní ustanovení o koupi zboží v obchodě.
Pokud byla věc reklamována v prvních 6 měsících od jejího převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Pokud prodávající reklamaci zamítá, má povinnost zamítnutí reklamace řádně odůvodnit. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky, uvedené v předchozím odstavci, nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, je nutné zamítnutí přesvědčivě zdůvodnit (nejlépe odborným posudkem). Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit, neboť jeho reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele). Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.