Dne 7.9. 2017 jsem od přepravní společnosti převzal balík se zbožím, které jsem v e-shopu elektrochram.cz objednal. Celková výše hodnoty balíku Kč 8.732,-
Nepoškozený obal obsahoval poškozený výrobek, který jsem požadoval vyměnit za funkční a nerozbitý. Po druhé jsem se již ze svého mobilního telefonu nedovolal a na mé emaily dostávám opakovaně stejnou odpověď, ze reklamace byla 18. 9 . odmítnuta. Důvodem zamítnutí reklamace je údajně můj podpis na přepravním listu. Společnost Elmont-ch tvrdí, ze jsem byl povinen s řidičem přepravní společnosti balík vybalit, zboží zkontrolovat, a poté teprve tento přepravní list podepsat. Společnost nereaguje na to, že tento postup je nesmyslný a nezákonný. Nežádám nic, co není v souladu se zákony ČR, čili uznání reklamace dle občanského zákoníku. Dle přístupu k řešení této reklamace, soudím, že rozbitý výrobek byl pečlivě zabalen záměrně a postup při vyřizování reklamace se jeví předem plánovaným.
sklokeramický elektrický sporák Amica SHC 5784D X
Uznání reklamace a výměnu za funkční a nepoškozené zboží, nebo vrácení kupní ceny.
Pokud bylo zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Pokud prodávající reklamaci zamítá, má povinnost zamítnutí reklamace řádně odůvodnit. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky, uvedené v předchozím odstavci, nepovažujeme za prokázání opaku pouhé odkázání na obchodní podmínky (instrukce, jak postupovat při převzetí zboží). Navíc k takovému ustanovení obchodních podmínek by se nepřihlíželo, neboť omezuje spotřebitele na právech z vadného plnění dle § 2174 občanského zákoníku. Zákonodárce do českého právního řádu totiž netransponoval ustanovení (čl. 5 odst. 2) směrnice o některých aspektech prodeje spotřebního zboží a záruk na toto zboží, které ukládá spotřebitelům povinnost uplatnit reklamaci do dvou měsíců po zjištění vady.
Není-li zamítnutí reklamace řádně zdůvodněno a uplynula-li 30 denní lhůta pro vyřízení reklamace, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit, neboť jeho reklamace nebyla vyřízena včas (dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele). Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/zamitl-vam-prodejce-reklamaci-zbozi-prevzateho-pred-mene-nez-6-mesici/25.