Save Car s.r.o.

#18699Oznámení o odstoupení od smlouvy

1 měsíc 24 dnů 12 hodin

20.10.2017, před 7 lety

Adam Tymel

objednal jsem si přes internet použité autodíly u společnosti Save Car s.r.o. na jejích www.Bazar.Automedik.cz
Po zaplacení kupní ceny, mi bylo odesláno zboží na mojí adresu, po rozbalení zboží jsem se rozhodl, že zásilku nepřevezmu, z důvodu velkého poškození. S řidičem dopravce jsem sepsal protokol o nepřevzetí zásilky, která byla odeslána na adresu odesílatele.

Vzhledem k tomu, že smlouva byla uzavřena pomocí internetu, tj. prostředku komunikace na dálku, rozhodl jsem se využít svého práva podle ustanovení § 1829 odst. 1 ve spojení s § 1818 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění, a tímto oznamuji, že od uvedené kupní smlouvy odstupuji.

Písemně jsem oznámil prodejci, že tímto odstupuji od smlouvy o nákupu tohoto zboží v plném rozsahu:
FAKTURA - DAŇOVÝ DOKLAD: XXXXXXXXX
Společnost nechce nic řešit, jen mi napsali na email: Zboží Vám zasíláme zpět na Vaší adresu. Vyjádření na Vaše odstoupení od smlouvy Vám zašleme doporučeně poštou.
Já už o toto zboží nestojím, a rád bych aby mi vrátili peníze.
Mám nějakou možnost, abych dostal peníze zpět?
A.

Náhradní použité autodíly

Vrácení kupní ceny v plné výši

31.10.2017 08:15, před 7 lety

Pokud se spotřebitel rozhodne využít svého práva daného § 1829 občanského zákoníku pro smlouvy uzavřené distančním způsobem, tedy za použití prostředků komunikace na dálku (do této kategorie spadá rovněž veřejná komunikační síť jako je internet, popřípadě i elektronická pošta), a pro smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory podnikatele, může odstoupit od uzavřené kupní smlouvy ve lhůtě 14 dnů ode dne převzetí zboží. Toto ustanovení na ochranu spotřebitele je v právní úpravě zakotveno z důvodu, že si spotřebitel nemůže zboží vyzkoušet ani reálně prohlédnout před uzavřením smlouvy, tak jako při nákupu v tzv. kamenné prodejně. Spotřebitel pak může využít tohoto práva, aniž by musel své rozhodnutí jakkoliv prodejci zdůvodňovat. Toto právo musí prodávající vždy respektovat.

Pokud spotřebitel využil svého práva odstoupit od kupní smlouvy bez udání důvodu ve lhůtě čtrnácti dní od převzetí zboží (nebo i před jeho převzetím), je prodávající povinen vrátit spotřebiteli bez zbytečného odkladu (nejpozději do 14 dní od odstoupení od smlouvy) všechny peněžní prostředky, které od spotřebitele na základě smlouvy přijal a to včetně nákladů na dodání zboží. Náklady na dodání se rovnají nejlevnějšímu nabízenému způsobu dodání zboží, které podnikatel nabízí (pokud si tedy spotřebitel vybral dražší způsob dodání - např. expresní, je podnikatel povinen vrátit spotřebiteli pouze tu část peněžních prostředků, která se rovná nejlevnějšímu způsobu dodání zboží; z logiky věci sem nepatří osobní odběr zboží). Spotřebitel může žádat náhradu nákladů vynaložených na vrácení zboží zpět podnikateli pouze v případě, pokud nebyl o své zákonné povinnosti předem poučen (například ustanovením v obchodních podmínkách, že v případě odstoupení od smlouvy ponese náklady na vrácení zboží on).

Nevrátí-li prodávající spotřebiteli peněžní prostředky ve výše uvedené lhůtě, má spotřebitel taktéž právo žádat zákonný úrok z prodlení.

Pokud prodávající nebude odstoupení od smlouvy akceptovat, může spotřebitel rovněž využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.

15.12.2017 02:03, před 7 lety