Central Import s.r.o.

#19112Chybná nabíječka

3 měsíce 2 dny 21 hodin

08.11.2017, před 7 lety

Alena Mašková

Dobrý den, mé jméno je Alena Mašková a jsem z Pardubic. Objednala jsem a dostala mobil NOKIA 225. Zásilka došla v pořádku, ale se špatnou nabíječkou ( vstup do mobilu je úzká trubička, ale na mobilu je zdířka). Můžete se mi ozvat, abychom to vyřešili? Mám to jako vánoční dárek. Můžete mi doporučit kde v Pardubicích bych se mohla domluvit osobně?. Já se totiž ani nemohu dostat za zadní kryt. Děkuji Mašková.

Dobrá nabíječka

9.11.2017 09:15, před 7 lety

Pokud byla kupní smlouva uzavřena distančním způsobem (přes internet, telefon, atd.), má spotřebitelka právo odstoupit od smlouvy bez udání důvodů ve lhůtě čtrnácti dní od převzetí zboží. Toto ustanovení na ochranu spotřebitele je v právní úpravě zakotveno z důvodu, že si kupující nemůže zboží vyzkoušet před uzavřením smlouvy. Odstoupí-li spotřebitel od smlouvy, vrátí mu prodávající bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů od odstoupení od smlouvy, všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal. Více informací o odstoupení od smlouvy bez udání důvodu je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3283/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-uzavrene-pres-internet-ci-po-telefonu.

Pokud již uplynula výše uvedená lhůta pro odstoupení od smlouvy, spotřebitelka může reklamovat dodání vadného příslušenství k věci (nabíječky k mobilnímu telefonu). Prodávající je povinen přijmout reklamaci a posoudit vytýkané vady. Bylo-li zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.

Byla-li reklamace uznána jako oprávněná, má spotřebitelka právo na náhradu nákladů účelně vynaložených při uplatnění práva z vadného plnění dle § 1924 občanského zákoníku. Zákon však nestanoví, co se považuje za účelně vynaložené náklady. Měly by to však být ty nejnižší nutné k tomu, aby se spotřebitel domohl nápravy.

Nebude-li možné spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz.

11.2.2018 17:42, před 7 lety