V červnu letošního roku, se zástupce firmy Envona vloudil k mému otci s tím, že po podpisu přihlášky zajistí levnější dodávky elektřiny. S podpisem přihlášky vyžádali i podpis plné moci. Bez jakéhokopli oznámení o výsledku výběrového řízení přišla rovnou smlouva od nového poskytovatele elektřiny, společnosti Maxim energy. Jak od Smlouvu s Maxim energy, tak od Přihlášky do výběrového řízení nyní odstupujeme. Takovéto chování zaměstnanců Envona je naprosto nepřijstelné a mohu považovat za hyenismus, když využívají slabostí a neznalostí starých lidí. Již že jsme se radili s právním zástupcem a nehodláme hradit žádné pokuty za odstoupení.
Se společností jsem se snažila kontaktovat telefonicky, ale telefony nikdo nebere.
Zrušení všech otcem podepsaných dokumentů, tj. Přihlášky do výběrového řízení a Plné moci, a to bez jakýchkoli sankcí.
Než dojde k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a společností, má společnost povinnost informovat spotřebitele o hlavních vlastnostech služby. Společnost by v případě sporu musela prokázat, že spotřebitele řádně informovala. Zda podaná informace byla dostačující, se posoudí nejen vzhledem k jejímu obsahu, ale i ke způsobu jejího vyjádření. Pokud společnost spotřebitele o podmínkách smluvního vztahu řádně neinformovala, mohl by spotřebitel namítat neplatnost smlouvy, neboť byl uveden společností v omyl. Navíc pokud zaměstnanec společnosti při nabízení služby uvedl nepravdivé údaje, mohou být naplněny znaky klamavého konání, jež je nekalou obchodní praktikou, která je zákonem o ochraně spotřebitele zakázaná.
Dozor nad dodržováním pravidel stanovených v zákoně o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitel důvodné podezření, že společnost porušila svou zákonnou povinnost, má možnost obrátit se s podnětem k tomuto úřadu. Více o podání na https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rady-a-informace-prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/. Spotřebitel může také žádat náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s porušením zákonné povinnosti ze strany společnosti.
Odstoupit od smlouvy, která byla uzavřena mimo obchodní prostory společnosti (bez ohledu na to, zda si návštěvu obchodníka spotřebitel vyžádal či nikoliv), je možné ve lhůtě 14 dní od uzavření smlouvy. Pokud však spotřebitel o tomto svém právu nebyl poučen nebo neobdržel-li formulář pro odstoupení od smlouvy, může od smlouvy odstoupit do jednoho roku a čtrnácti dní od uzavření smlouvy.
Vážená paní Nývltová,
Vaši záležitost jsme důkladně prostudovali a z podkladů vyplývá, že Váš otec Jiří Nývlt dne 11. 4. 2017 uzavřel s naší společností smlouvu, jejímž podpisem osvědčil vážný zájem na získání výhodnějších podmínek pro dodávky energií, které budou vhodnější než u současného dodavatele energií. Zároveň pan Jiří Nývlt téhož dne naši společnost zmocnil k plnění předmětu této smlouvy.
Dle našich informací a vyjádření příslušných osob nic nenasvědčuje tomu, že by byl pan Jiří Nývlt jakkoli uveden v omyl.
Celá záležitost nás velice mrzí, a to zejména s ohledem na skutečnost, že společnost ENVONA s.r.o. si dlouhodobě zakládá na férovém a citlivém přístupu k zákazníkům a respektování práv spotřebitelů a veškerých předpisů, které vychází z principů a cílů zakotvených evropským právem na ochranu spotřebitele. Společnost ENVONA s.r.o. se tímto vymezuje a bojuje proti společnostem na trhu s energiemi, které využívají nekalých praktik a dopouští se klamání spotřebitele.
Rádi s Vámi celou záležitost probereme osobně. Za tímto účelem nás neváhejte kontaktovat na bezplatné telefonní lince +420 702 857 788 či prostřednictvím e-mailu klient@envona.cz.
Záležitost se pokusíme vyřešit k Vaší spokojenosti.
Žaneta Dušková, vedoucí oddělení zákaznické péče
ENVONA s.r.o.