Alza.cz a.s.

#19579Nechtějí vrátit peníze

2 měsíce 24 dnů 4 hodiny

28.11.2017, před 7 lety

Martina Kochová

Dobrý den dne 16.11.2017 jsem si na internetu stránkách Alza.cz objednala pračku indesit. Dne 20.11. mi přivezli novou pračku v neporušeném obalu vybalila jsem ji a postupovala podle návodu odstranila jsme šrouby připojila hadici a pustila pračku na program č. 2 bez prádla po dokončení programu jsem dala prát pár kusů prádla a při praní jsem mela pod pračkou potopu (ne z hadic) a při odstřeďování pračka dělala strašný rachot a bouchala. Ještě ten na jejich stránkách zadala že chci pračku vyměnit za nový kus protože jsem si zakoupila prémium účet měla jsem na to nárok. Do 24.11. i přes hovory každý den jsem se nedočkala odpovědi co s pračkou bude nebo jak mám postupovat při dotazech jsem se dočkala vždy odpovědi že mám počkat. Dne 25.11. jsem tedy pračku zabalila a odvezla jsem pračku do prahy na jejich pobočku pro mne je to 140 km. Na pobočce si pračku přebrali nafotili a moji starou reklamaci zrušili že jsem ji údajně udělala špatně a udělali novou stím že jsem jim řekla, že chci vrátit peníze nebo pračku vyměnit. Paní na pobočce mi tedy řekla že pračku musí dát do servisu že max. 27.11. dostanu odpověď dnes je 28.11. na Alze mi nechtějí říct v jakém je servisu ani jak to vypadá.

Úzká pračka s předním plněním INDESIT IWSD 60851 C ECO EU Sériové č. 869990824360561744005155

Vrácení peněz částka 4190kč či max do týdne výměnu za plně funkční zboží a odškodnění za dopravu nějakou slevou

8.12.2017 17:39, před 7 lety

Se členstvím ve službě Alza Premium je dle podmínek služby spojen nárok na přednostní vyřízení reklamace při poruše do 90 dnů od zakoupení výrobku. Doslova podmínky uvádějí, že reklamace bude vyřízena bezodkladně. S přednostním vyřízením reklamace Alza spojuje také garanci okamžité výměny zboží za nové. K tomu je však uvedena výjimka, že bude-li reklamace vyžadovat odborného posouzení autorizovaným servisem, popřípadě bude-li tu jiný závažný důvod na straně Alzy, bezodkladná lhůta se přiměřeně prodlouží.

Je na zváženou, zdali se jedná o nějakou výhodu pro spotřebitelku, jelikož povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu stanoví přímo § 19 odst. 3 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Aby měla služba smysl a nebyla klamáním spotřebitelky, musela by oproti zákonu poskytovat nějakou výhodu. To znamená, že by služba musela fungovat tak, že Alza při reklamaci skutečně provede okamžitou výměnu zboží v případech, kdy by reklamaci bylo možné řešit bezplatnou opravou věci nebo dodáním nové součásti věci. V jakémkoliv jiném případě by se jednalo o klamavou obchodní praktiku podle přílohy č. 1, písm. i) zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, dle které nesmí prodávající uvádět jako přednost nabídky práva, která vyplývají spotřebiteli přímo ze zákona. Pro podezření z dopuštění se klamavá obchodní praktiky může dát spotřebitelka podnět České obchodní inspekci (ČOI).

Pokud Alza tedy garantuje okamžité vyřízení reklamace výměnou zboží za nové a neděje se tak, může spotřebitelka Alzu vyzvat, aby svému závazku dostála a splnila jej. Výzvu doporučujeme zaslat nejlépe písemně, doporučeně s dodejkou, kvůli pozdější prokazatelnosti. Co se týče nákladů spojených s reklamací, má spotřebitelka právo na úhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací dle § 1924 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Účelně vynaloženými náklady se rozumějí nejnižší možné náklady, tedy např. náklady na zaslání zboží poštou nebo náklady na veřejnou hromadnou dopravu.

V případě potřeby dalšího řešení problému má spotřebitelka možnost se obrátit na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů (ADR) při ČOI. Víle informací o službě lze nalézt na www.adr.coi.cz.

21.2.2018 22:02, před 7 lety