Dne 16.9.2017 jsem letěl z Prahy přes Paříž do Cincinnati. Odbavoval 2 zavazadla (na letišti jsem si za ně připlati), jedno z nich dorazilo poničené. Reklamoval jsem až z ubytování přes webový formulář ČSA (až na ubytování jsem si všiml zničené přesky) dne 18. září...
Až dne 6.11.2017 (tedy 49 dní po podání reklamace) jsem obdržel zprávu, že reklamaci ČSA zamítá, protože jsem zavazadlo měl reklamovat u Delty, přestože první let, svěření zavazadla i odbavení probíhalo s ČSA.
Tímto krokem mi aktivně ČSA mimo jiné znemožnilo reklamovat poškozené zavazadlo u společnosti Delta Airlines z důvodu termínů pro podání reklamace.
poškozené zavazadlo
Protože mi ČSA neodpovědělo na reklamaci v zákonné lhůtě 30 dní a navíc mi znemožnili uplatňovat náhradu u společnosti Delta Airlines, tak požaduji náhradu poškozeného zavazadla obdobné velikosti a kvality od ČSA.
V případě, kdy dopravu provádí několik po sobě jdoucích dopravců, má cestující podle čl. 36 odst. 3 Úmluvy o sjednocení některých pravidel o mezinárodní letecké přepravě (Montrealská úmluva) a čl. 12.4 přepravních podmínek pro cestující a zavazadla společnosti České aerolinie a.s. právo uplatňovat nárok na náhradu škody vůči prvnímu dopravci, vůči poslednímu dopravci a vůči dopravci, který prováděl přepravu, při které došlo ke zničení, ztrátě, poškození nebo zpoždění zavazadla. Tito dopravci jsou společně a nerozdílně odpovědní cestujícímu.
Pokud tedy společnost přijala od spotřebitele zavazadlo k přepravě jako první, je za škodu odpovědná, i když škoda vznikla během přepravy zprostředkované jiným dopravcem. Spotřebitelovi proto doporučujeme, aby společnosti zaslal nesouhlas s vyřízením reklamace. Nedojde-li k nápravě, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Nepodaří-li se spor urovnat ani touto cestou, má spotřebitel možnost domáhat se svého práva soudní cestou. Právo na náhradu škody se promlčuje, nebude-li podána žaloba ve lhůtě dvou let počítané ode dne příletu na místo určení.
Společnost České aerolinie a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz. Vzhledem k tomu, že je námi poskytovaná služba založena na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena. Podle vyjádření společnosti se mohou spotřebitelé obrátit se svými stížnostmi na oddělení vztahů se zákazníky prostřednictvím elektronického formuláře, který je k dispozici na adrese https://www.csa.cz/cz-cs/kontaktni-formular/. V případě, že spotřebitel již společnost kontaktoval a nebyl spokojen se způsobem, jakým byl jeho požadavek vyřízen, může se s návrhem na mimosoudní řešení sporu obrátit na Českou obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.