ASKO - NÁBYTEK,spol.s r.o.

#19828Nedodání zboží po termínu

3 měsíce 18 dnů 1 hodina

06.12.2017, před 7 lety

Hana Petruccelli

Dne 29.10.2017 jsem v Asko Plzeň objednala a zaplatila 4 židle v různých barvách a jídelní stůl, platba byla dle prodejce nutná předem v plné výši, tak jsem ji na místě uhradila. Skladem byla 1 židle, kterou jsem si ihned odvezla, ostatní bylo na objednávku. Nebyla však dodržená ani jedna z dohodnutých lhůt dodání. Po urgenci stolu jsem jej dostala až o 2 týdny déle a 3 židle jsou nyní také 2 týdny po dohodnuté lhůtě a při mém telefonu do prodejny mi bylo sděleno, že židle nemají a neví kdy budou dostupné, doslova "židle jsou někde v kontejneru v Číně, nevím kdy budou, máme dost židlí, měla jste si objednat od jiného výrobce". Takový přístup hodnotím jako naprosto protizákaznický! Jediná "nabídka" od obchodu byla, že mi můžou vrátit peníze. Což pro mě není přijatelným řešením, jelikož už mám doma stůl a jednu ze židlí a těžko si tak můžu vybírat úplně jiné židle, což jsem také prodejkyni sdělila. Žádný zájem o vyřízení celé věci jsem ale z její strany bohužel neshledala. Pokud bych byla věděla, že obchod není schopen žádné zboží dodat v dohodnutém termínu a dokonce ani 2 týdny po něm, zakoupila bych veškeré zboží jinde.

Jídelní židle 3 ks v různém barevném provedení

Dodání 3 objednaných židlí v co nejrychlejším termínu, doprava domů zdarma a finanční kompenzace ve výši 200 Kč za každý týden prodlení od dohodnutého týdne dodání.

7.12.2017 09:09, před 7 lety

Kupní smlouva byla uzavřena a prodávající má povinnost dodat veškeré zboží, k jehož dodání se v kupní smlouvě zavázal. Pokud tak neučiní ve sjednaném termínu, ocitá se v prodlení s plněním závazku. Prodlení obecně nemá žádný vliv na trvání dluhu, to znamená, že i po vzniku prodlení dluh trvá a dlužník je povinen plnit. S prodlením však přichází specifické postihující následky jako povinnost zaplatit smluvní pokutu, pokud byla ve smlouvě sjednána, povinnost k náhradě škody, která prodlením může věřiteli vzniknout, rovněž i právo věřitele odstoupit od smlouvy ohledně nedodaného zboží.

Jestliže kupující nevyužil možnost odstoupit od smlouvy, kterou mu přiznává § 1978 občanského zákoníku, lze po prodávajícím požadovat náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s nesplněním smluvních povinností v řádném termínu.

Povinnosti k náhradě se škůdce zprostí, prokáže-li, že mu ve splnění povinnosti ze smlouvy dočasně nebo trvale zabránila mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na jeho vůli. Překážka vzniklá ze škůdcových osobních poměrů nebo vzniklá až v době, kdy byl škůdce s plněním smluvené povinnosti v prodlení, ani překážka, kterou byl škůdce podle smlouvy povinen překonat, ho však povinnosti k náhradě nezprostí.

24.3.2018 20:30, před 7 lety