Na stránkách http://www.luxury-world.cz jsem 25.11.2017 učinila objednávku v celkové ceně 1223 Kč. Objednávku jsem několikrát urgovala a po poslední urgenci jsem mailem zaslala odstoupení od smlouvy, pan Patrik Studený, který je majitelem eshopu telefon nebral. Po odeslání mailu mi přišla informace, že objednávka je již u přepravce. Objednávka dorazila, uhradila jsem ji a po otevření jsem zjistila, že v krabici chybí zboží v hodnotě 181 Kč, o něž dobírka snížena nebyla. Pan Studený nereaguje ani na mail ani na telefonáty.
Pokud by mi pan Studený vrátil peníze, považovala bych situaci za vyřízenou. Nejedná se o velkou částku, ale nelíbí se mi, že by takto postižených mělo být víc a nevidím důvod, proč by měl pan Studený přicházet k penězům zadarmo.
Pokud nebylo dodáno zboží v odpovídajícím množství, jedná se o vadu, za kterou je odpovědný prodávající. Vzhledem k tomu, že zboží bylo reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, platí právní vyvratitelná domněnka, že zboží bylo vadné již při převzetí. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí (tedy, že byly dodány všechny části). Zamítnutí reklamace je proto nutné přesvědčivě zdůvodnit.
Pokud prodávající odmítá přijmout reklamaci, porušuje zákon o ochraně spotřebitele a dopouští se správního deliktu, za který mu může být udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. Dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitel důvodné podezření, že společnost porušila povinnost uloženou jí zákonem, je vhodné obrátit se na tento úřad. Více informací o podání podnětu je možné vyhledat prostřednictvím následujícího webového odkazu www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.
Nebude-li možné vyřešit spor smírnou cestou, má spotřebitel možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.