Po roce jsem reklamoval u zimních bot praskou podešev. Na jedné botě zcela na druhé drobné praskliny. Reklamace byla zamítnuta se zdůvodněním:
"Každý syntetický materiál stárne bez ohledu na to, jestli je používán nebo ne. Tím se mění jeho fyzikálně- mechanické vlastnosti - odolnost proti oděru, odolnost proti prasknutí... Jejich životnost je však omezená z důvodu, že kromě přirozeného stárnutí velmi citlivě reaguje na klimatické podmínky. Změny na obuvi vznikly stárnutím a opotřebením podešví. V případě vadného zpracování směsi by došlo k prasknutí již v průběhu prvních měsíců užívání obuvi. Reklamaci zamítáme."
Argumentace mi přijde nesmyslná. Boty jsem používal zcela nornálně a očekával, že se nerozpadnou v záruční době - což se stalo. Při nákupu mi nikdo neřekl, že obuv vydrží jen rok (z toho chozeno jen 3 měsíce). Jak prosím postupovat? Reklamaci jsem zatím nepřevzal jen jen si vzal kopii s vyjádřením k reklamaci. Mám reklamaci převzít a nechat posoudit znalcem? Jak vymoci náklady? Stačí donest osobně doklad a vyjádření od znalce na prodejnu? Mají povinnost si ho převzít? Děkuji.
pánské zimní boty č. 896-6107, značka: Weinbrenner
Vymněna zboží či vrácení peněz.
Zamítl-li prodávající reklamaci, která byla uplatněna po uplynutí 6 měsíců od převzetí věci ve smyslu § 2161 odst. 2 občanského zákoníku a spotřebitel se zamítnutím a jeho důvody nesouhlasí, je na spotřebiteli, aby prodávajícímu prokázal, že se jedná o závadu, na kterou se vztahuje záruka. V daném případě, že vady reklamovaného zboží jsou způsobeny okolnostmi, za které je plně odpovědný prodejce (tedy nekvalitním, nesprávným provedením výrobku, popřípadě použitím nekvalitních materiálů). Takovým spolehlivým důkazem bude posudek znalce z oboru.
Prokáže-li posudek znalce nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného). Seznam znalců nalezne spotřebitel na stránkách www.justice.cz nebo na https://www.dtest.cz/soudni-znalci podle oboru a kraje a sám si zvolí dle svého uvážení osobu znalce.
Ke znaleckému posouzení je nutné, aby znalec mohl obuv fyzicky přezkoumat, je proto nezbytné obuv převzít s tím, že spotřebitel na místě vyřízení reklamace rozporuje. Znalecký posudek je prodávajícímu možné předat osobně či jinou formou komunikace. Pokud by prodávjící nespolupracoval a nekomunikoval, může se spotřebitel obrátit na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchdoní inspekci (blíže viz https://www.coi.cz/informace-o-adr/).