Jmenuji se Marie Kollarová,jsem matka zemřelého syna Bohumila
Kollara a jedna z opatrovnic nezletilých dědiček.
Syn byl klientem vaši pojištovny č.poj.smlouvy8510422086,zemřel
28.8.2016.
Dědické řízení není ukončeno,dědicové jsou nezletilé děti.
V listopadu 2016 jsem pojištovně zaslala výpověd smlouvy spolu
s úmrtním listem,sděleno mi bylo,že to není dostačující.
V prosinci 2017 se mi dostal do rukou dopis od společnosti
M.B.A. Finance s pohledávkou 2049 kč,nevím, za co dluh je a ani
mi to nechtěli sdělit,že nejsem majitelem pojistky.Pojistovna Axa podstoupila tuto pohledávku firmě,aniž by jsme dostali jakoukoliv
upomínku. po zaslání úmrtního listu .vše vrátili na p.AXA k vyřízení.
Tedy jsem 5.1.2018 navštívila pobočku AXA v Ceských Budějovicích s dotazem.Jednali se mnou tři pracovníci pobočky a jedna po telefonu,ale nic jsme nevyřešili.Nepředpokládám,že by byli špatně
proškoleni a domnívám se,že chyba vznikla na vaší straně a věřím, že bude vše vyřízeno k naší spokojenosti.
Pracovníci pobočky se domnívají,že je to pohledávka pro neplacení
pojistky,ale mrtvý platit nemůže a povinné ručení trvalo do 2.3.2017,tedy pojištovně žádný dluh nevznikl.
Syn měl povinné ručení i u jiných pojištoven,po zaslání úmrtního listu bylo vše vyřešeno.
Věřím v kladné vyřízení mé stížnosti.
S pozdravem Kollarová Marie
Budovatelská 965
Trhové Sviny
37401
Pohledávka je podle mého názoru neopodstatnělá,výpověd byla podána včas.
V případě úmrtí je rozhodující dědické řízení. Pokud s vozidlem jezdit nikdo z pozůstalých nepotřebuje, je možné za pomoci notáře vůz vyřadit z provozu a uložit značky dočasně do depozitu, než dojde k ukončení dědického řízení.
Pojišťovně stačí následně zaslat výpověď pojistné smlouvy společně s kopií úmrtního listu a kopií velkého technického průkazu, kde je vyznačeno dočasné vyřazení vozidla z provozu.
Pokud je však vozidlo dále užíváno, obecná praxe je taková, že do doby ukončení dědického řízení je stále v platnosti původní pojistná smlouva a pojistné musí být dále hrazeno.
Podle § 12 odst. 1 písm. c) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla zaniká povinné pojištění dnem vyřazení tuzemského vozidla z provozu podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.
Zanikne-li povinné pojištění před uplynutím doby, na kterou bylo pojištění sjednáno, tak dle § 13 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla má pojistitel (pojišťovna) právo na pojistné do konce kalendářního měsíce, ve kterém pojištění odpovědnosti zaniklo. Zbývající část zaplaceného pojistného je pojistitel povinen vrátit.