Vážení, dne 10. 11. 2016 jsem si ve vším e- shopu zakoupila peněženku 6392 camel pod objednávkou 3247/16. Peněženku jsem zakoupila jako vánoční dárek. Avšak již po týdnu využívání začal zlobit vnitřní zip na kapsičce na drobné. Peněženku jsem vám tedy odeslala začátkem roku 2017 k reklamaci. Reklamace mi byla zamítnuta, ovšem zip jste mi opravili. Po delší době, mi bylo uznány i a vráceny vynaložené náklady- tedy poštovné. Peněženka byla využívána po celý rok, ovšem zip stále nefungoval jak by měl. Začátkem prosince však jezdec vnitřní kapsičky upadl zcela. Peněženku jsem vám tedy 6. 12. 2017 zaslala k reklamaci znovu. Peněženka se mi vrátila „opravena“ 20. 12.2017. Reklamace mi byla zamítnuta, avšak mlčky, tedy konkurentně jste peněženku opravili.
Dle rozhodnutí nejvyššího soudu ČR sp. Zn. Cpj 40/82 je prodávajicí povinen provést záruční opravu s veškerou odbornou péčí takovým způsobem, aby byla vada řádně a beze zbytku odstraněna a prodaná věc nebyla v důsledků vady ani opravy nějak znehodnocena.
V tomto případě se tomu bohužel tak nestalo. Stav peněženky po opravě byl horší než před opravou. Peněženka byla celá pravděpodobně od mýdla, odstín nitě, kterým byl zip velmi humpolácky sešit absolutně neodpovídal odstínu peněženky. Způsob zašití bylo na úrovni školkového dítěte. Peněženka tedy byla znehodnocena. Snažila jsem se s touto situací poradit na info lince e-shopu 776 222 271, tam mi však paní položila s telefonem se slovy, že se mám k situaci vyjádřit písemně. Reklamační oddělení prý u nich není a dodavatel mojí reklamaci zamítl. Peněženku jsem tedy ten samý den (20. 12. 2017) zabalila a s vyjádřením, že mi tato „oprava“ nevyhovuje a žádám vrácení peněz zaslala zpět do e-shopu.
Peněženka se mi vrátila 4. 1. 2018 po „druhé opravě“- humpolácké sešití bylo odstraněno i s částí peněženky a nahrazeno předpokládám vteřinovým lepidlem (viz příloha). Peněženka dorazila bez jakéhokoli vyjádření. Na mé písemné vyžádání dle 4. 1. 2018 mi bylo vyjádření 4. 1. 2018 zasláno. Opět nebyla reklamace uznána a opět peněženka mlčky opravena.
Žádala jsem o vrácení vynaložených nákladů – tedy poštovného ze dnů 6.12.2017 a 20.12.2017 dle § 1924 obč. zákoníku o vrácení vynaložených nákladů.
Žádám vás o vrácení kupní ceny a vynaložených nákladů na můj bankovní účet č. 189200355/0600.
objednávka 3247/16, peněženka 6392 camel
V případě, že prodávající reklamaci zamítá, musí zamítnutí nejen písemně odůvodnit, ale reklamovaný výrobek také vrátit zákazníkovi ve stavu, v jakém jej převzal.
Co se týče mimo záruční opravy, tu může prodávající provádět pouze s předchozím souhlasem spotřebitele. To platí i v případě, že opravu poskytuje bezplatně. V opačném případě by se jednání prodávajícího dalo považovat za obcházení zákona, neboť by tím bránil spotřebiteli rozporovat způsob vyřízení reklamace.
Pokud tedy dojde v rámci zamítnuté reklamace výrobku k jeho opravě, je takový úkon považován za disimulovaný s tím, že se prodejce snaží omezit práva spotřebitele plynoucí ze zákonné úpravy. V každém případě není prodávající oprávněn provádět na zboží jakékoli mimozáruční opravy, a to ani bezplatné. Pokud reklamaci neuzná, není možné bez souhlasu spotřebitele poskytnout mimozáruční servis.
Spotřebiteli tím totiž prodávající fakticky znemožňuje rozporovat důvody zamítnutí reklamace a požadovat odstoupení od smlouvy v případě opětovného výskytu vady. Takové jednání ze strany prodávajícího lze považovat za obcházení zákona. V takovém případě je třeba uplatněnou reklamaci spotřebitele považovat za uznanou reklamaci výrobku s provedením záruční opravy.
Pro nekalé praktiky ohledně vyřizování práv z vadného plnění, tj. reklamace, lze podat podnět rovněž České obchodní inspekci pro porušování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.