JOLLEO COMPANY s.r.o.

#20947Vrácení zboží

3 měsíce 1 den

20.01.2018, před 7 lety

Ladislav Sivák

ve zlatníctví jsme zakoupili prsten v hodnotě cca 31 000 CZK. Druhý den jsme na prstenu, který nebyl nošený, jsme našli rýhu. Další den na prodejně jsme se snažli prsten vyměnit za nepoškozené zboží, nebo o vrácení peněz. Na prodejně nám tuto rýhu uznali, že se jedná o rýhu která byla způsobená pravděpodobně během puncování. Po telefonátu prodavačky s majitel nám bylo sděleno, že nám prsten maximálně reklamuji, což znamená přebrousí, nebo že si můžeme vybrat jiné zboží na prodejně dané hodnotě. Prsten ovšem mají pouze jeden a tudíž náhradní nám nemůžou poskytnout. Příjde mi až absurdní, že zboží, které prodali poškozené nemají žádnou chut vyměnit nebo vrátit peníze i přesto že uznali že chyba byla způsobená na jejich straně a že nám prodali poškozené zboží.

Prsten DIA 17

Vrácení penež nebo výměna za stejný prsten.

22.1.2018 09:09, před 7 lety

Má-li věc vady, může spotřebitel dle § 2169 odst. 1 občanského zákoníku požadovat po prodávajícím opravu věci nebo dodání nové věci, případně její části (pokud se vada týká pouze součásti věci). Žádat dodání nové věci je ale možné pouze, pokud to není vzhledem k povaze vady neúměrné. Není-li to možné, může spotřebitel odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel požadovat přiměřenou slevu podle § 2169 odst. 3 občanského zákoníku.

Odstoupit od kupní smlouvy je také možné, pokud prodávající porušil smlouvu podstatným způsobem. Podstatné je dle § 2002 odst. 1 občanského zákoníku takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala. V ostatních případech se má za to, že porušení podstatné není. Podstatným porušením by bylo, pokud by byl například dodán padělek zboží (prsten by byl vyroben z méně hodnotného kovu nežli byl deklarován).

Vada by však měla být odstraněna způsobem, který odpovídá její povaze. Prodávající je dle stanoviska Nejvyššího soudu ČR, sp. zn. Cpj 40/82, povinen provést záruční opravu s veškerou odbornou péčí takovým způsobem, aby byla vada řádně a beze zbytku odstraněna a prodaná věc nebyla v důsledku výskytu vady ani opravy nijak znehodnocena.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Pokud podnikatel neposkytne České obchodní inspekci součinnost, má tento úřad možnost udělit podnikateli pokutu za přestupek. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz

21.4.2018 17:50, před 7 lety