Objednali jsme si kopačky zn. Nike HYPERVENOM PHANTOM III DF FG ,velikost: 42,5 EU. cena:4 734 Kč. Syn vyzkoušel doma v obývacím pokoji kopačky byli mu malé. Následně jsme poslali kopačky zpět. Za dva dny mi napsali email, že nemohou odstoupit od smlouvy, z důvodů opotřebení kopaček. Nejsem si vědom, že by syn kopačky opotřeboval v obývacím pokoji v průběhů zkoušení. Dodavatel mi uvádí, že kopačky byly použité na umělé trávě, s čímž absolutně nesouhlasím. Kopačky nebyly použité na žádném jiném povrchu, než pouze na koberci v obývacím pokoji při nazouvání a vyzouvání. Kopačky jsem následně zabalil a poslal zpět ve stavu, v jakém mi byly dodány. Dodavatel mi poslal kopačky zpět z důvodu výše uvedeného. Osobně na kopačkách nevidím žádné, byť mírné opotřebení.
Kopačky Nike HYPERVENOM PHANTOM III DF FG, velikost: 42,5 EU
Vyměnit zboží
Jelikož smlouva byla uzavřena přes internet, má spotřebitel právo od odstoupit od smlouvy ve lhůtě 14 dní od převzetí zboží. Toto právo je v právním řádu zakotveno proto, aby došlo k odstranění znevýhodnění, které spotřebitel má z toho důvodu, že si zboží nemohl prohlédnout před uzavřením kupní smlouvy.
Podnikatel má právo na náhradu za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání, jež nelze podřadit pod nutné obeznámení se s vlastnostmi zakoupeného zboží (§ 1833 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Obdobně dle čl. 14 odst. 2 směrnice o právech spotřebitelů odpovídá spotřebitel pouze za případné snížení hodnoty zboží v důsledku nakládání s tímto zbožím jiným způsobem, než je nutné k tomu, aby se obeznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží.
Bod 47 Preambule ke směrnici o právech spotřebitelů stanoví, že spotřebitel, který zboží používal v míře vyšší, než je míra nutná k tomu, aby se obeznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží, neměl pozbýt právo odstoupit od smlouvy, měl by však odpovídat za případné snížení hodnoty zboží. Aby se spotřebitel obeznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží, měl by s ním nakládat a zkontrolovat je jen takovým způsobem, jaký by mu byl umožněn v prodejně. Podle pomocného dokumentu ke správnému výkladu směrnice o právech spotřebitelů vydaného Evropskou komisí (DG JUSTICE GUIDANCE DOCUMENT) může spotřebitel porušit obal, pokud je stejné zboží obvykle v kamenné prodejně běžně vystaveno bez tohoto obalu (například vybalit obuv z krabice a vyzkoušet velikost).
Prodávající tedy nemůže spotřebitelovi bránit v odstoupení od smlouvy, má ale právo žádat náhradu za případné poškození zboží. Pokud prodávající sníží částku, jenž vrací spotřebiteli, měl by také řádně zdůvodnit, proč tak činil a měl by prokázat, že mu vznikly náklady, aby uvedl zboží do původního stavu. Z popisu stížnosti však nevyplývá, že by mohl prodávající po prodávajícím žádat náhradu.
Nebude-li možné spor vyřešit smírnou cestou prostřednictvím naší služby, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.