Lidl Česká republika s.r.o.

#21193Nedodržená darovací smlouva

4 měsíce

31.01.2018, před 7 lety

Jan Drál

Spol. LIDL mi dodala špatný rozměr matrace. Žádal jsem nápravu a dodání správného rozměru a odvoz špatné matrace. Vše ve večerních hodinách, přes den nejsem doma.

LIDLu se to za celý týden nepodařilo zajistit, jenom slibovali a omlouvali se. Výsledkem bylo, že mi minulou středu matraci nechali. Bohužel to řekli jenom ústně. V pátek mi pak řekli, že pokud matraci nevrátím, nevrátí mi peníze. S tím nemám problém, ale jde o to, že mi něco darovali a slíbili a dva dny na to to opět změnili. Místo toho mi nabízejí poukázku na 500Kč, což není hodnota matrace, taje 3 890Kč. To mi ovšem nechtějí proplatit. po poradě s Vaší linkou však vím, že se jednalo o ústně sjednanou darovací smlouvu. To ovšem LIDL zcela ignoruje a i když jsem jim v tomto smyslu poslal několik mailů, celou ignorují. Dnes večer si vyzvednou matraci, aby mi tedy mohli vrátit peníze. Stále jsem přesvědčený, že mi náleží finanční náhrada v hodnotě té ponechané matrace.

Matrace MERADISO 160 x 200 cm

Vrácení peněz za matraci, kterou nedodali
Vyplacení kompenzace v hodnotě 3 890 Kč za darovanou matraci, kterou jim dnes musím vydat.

kompenzaci si představuji v penězích, dárkových poukazech nebo stravenkách LIDL.

26.2.2018 15:07, před 7 lety

Dle popisu případu se skutečně s velkou pravděpodobností jednalo o ústně dojednanou darovací smlouvu. Ústně uzavřená smlouva je stejně závazná, jako ta, která by byla dojednaná písemně, avšak u právního jednání provedeného ústně velmi často bývá problém právě s prokazováním, což se týká nejenom obsahu, ale někdy také přímo existence závazku. To však nic nemění na tom, že je ustní smlouva v celém svém rozsahu závazná tak, jak byla dojednána.

Darováním převádí dárce dle § 2055 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, vlastnické právo k věci na obdarovaného. Jestliže k takovému jednání mezi stranami došlo, potom měl obdarovaný právo si věc ponechat a případně využít také prostředky na ochranu vlastnického práva.

Pokud bylo předmětem ústního ujednání, že si spotřebitel smí ponechat chybně dodané zboží a v návaznosti na to dostane ještě zboží nové ve správných rozměrech, případně mu bude uhrazena původní kupní cena, potom by se při změně přístupu ze strany obchodníka mohlo jednat o nekalou obchodní praktiku podle § 4 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. V takové situaci by spotřebitel mohl dát podnět České obchodní inspekci, která může obchodníkovi za porušení zákazu nekalých obchodních praktik případně uložit pokutu.

26.2.2018 15:27, před 7 lety

Dobrý den, pane Drále,

k tomu, abychom mohli vše prověřit u kolegů, budeme potřebovat bližší informace. Můžete nám sdělit číslo své objednávky, či referenční číslo, pod nímž s Vámi naši kolegové komunikovali?

Děkujeme.

26.2.2018 15:45, před 7 lety

Jan Drál

Vzhledem k tomu, že jsme situaci řešili cca 14 dní a pokaždé s někým jiným a situace se neustále měnila, musím všechny reference sepsat a dohledat.

Objednávka ze dne 11.1.2018, Číslo objednávky: 1100688516, číslo zákazníka: 1360764841

Pokud chcete, pokusím se stáhnout a zaslat i veškerou písemnou komunikaci s hotline.

Dohledal jsem, že mi paní Jurková dne 29.1. 2018 potvrdila, že informace o ponechání matrace jako kompenzace byla mylná a technicky ji neumíte vyřešit. Což ovšem potvrzuje moje tvrzení, že jste mi matraci DAROVALI a měli jste mi poslat dobropis na výše uvedenou objednávku (email: Reference #31328368: LIDL) a matraci ponechat, nebo poskytnout adekvátní finanční náhradu. S náhradou hodnoty matrace v poukázkách do LIDLU v hodnotě 500,-- Kč jsem nesouhlasil. Matrace má vyšší hodnotu.

26.2.2018 17:40, před 7 lety

Stížnost přeřazujeme na společnost, která tak má možnost reagovat na vyjádření spotřebitele.

26.2.2018 18:04, před 7 lety

Dobrý večer, pane Drále,

za informace děkujeme. Vše prověříme u odpovědných vedoucích a ozveme se.

28.2.2018 09:11, před 7 lety

Jan Drál

Mám na tuto informaci reagovat, abyste mohli reagovat Vy?

12.3.2018 12:07, před 7 lety

Na základě žádosti spotřebitele žádáme společnost o sdělení, v jaké fázi se řešení stížnosti nachází.

12.3.2018 14:51, před 7 lety

Dobrý den, pane Drále,

vše jsme prověřili u kolegů, kteří nám sdělili, že celou záležitost již řešíte jiným způsobem a následně jim zašlete vyjádření. V tuto chvíli Vám tak bohužel nemůžeme pomoci.

Děkujeme za pochopení.

12.3.2018 15:01, před 7 lety

Jan Drál

jakým jiným způsobem situaci řeším?

Jedná se z Vaší strany o další kličku a vytáčku. Fakta jsou jasně daná, vy jste něco udělali špatně, jako omluvu jste mi něco darovali a to jste mi pod pohrůžkou nevrácení peněz za vaši chybu zase odebrali.

Tady není na co čekat.

To protahování z Vaší strany, mlžení a snaha vše nechat vykysat do ztracena jsou od Vás opravdu už trapné. Chybu jste uznali, tak už za ní zaplaťte a neplýtvejte mým ani Vaším časem.

12.3.2018 15:06, před 7 lety

Dobrý den, pane Drále,

kolegové nám sdělili, že od Vás obdrželi informaci, že celou záležitost již řešíte s právním zástupcem a ČOI a naší společnosti následně zašlete vyjádření.

V tuto chvíli tedy čekáme na informace od Vás.

12.3.2018 15:13, před 7 lety

Jan Drál

kolegové Vám poskytli chybnou informaci.

S právním zástupcem jsem zatím nic neřešil. S ČOI jsem byl v kontaktu, ale poradna D-testu reagovala rychleji, takže ČOI jsem zatím odložil.

Věřil jsem, že celou záležitost vyřídíme přes tyto stránky dohodou a nebudeme do toho muset tahat právníky a státní orgány. Nečekal jsem z vaší strany žádné obstrukce.

12.3.2018 15:23, před 7 lety

děkujeme za upřesnění. Bohužel Vám však nemůžeme sdělit jiné informace, než které jste již obdržel od kolegů na zákaznické lince. Přestože jste nás totiž kontaktoval prostřednictvím rozdílního komunikačního kanálu, celou záležitost řeší stejní lidé, od nichž jste již odpověď i návrh řešení obdržel.

Děkujeme za pochopení.

12.3.2018 15:37, před 7 lety

Jan Drál

na základě výše uvedeného komentáře D-testu je právo na mojí straně.

Chcete rozporovat darovací smlouvu podle Občanského Zákoníku?

Napište mi prosím, kde se mýlím.

1. Dodali jste špatnou matraci
2. Chybu jste nebyli opakovaně schopni napravit - 14 dní
3. Matraci jste nebyli schopni vyzvednout
4. Tuto matraci jste mi nakonec darovali jako kompenzaci. Je jedno, zda ta paní na to měla právo nebo ne. V ten okamžik vystupovala jménem Vaší společnosti. Darování mi bylo opětovně potvrzeno při dalším telefonu a nepřímo na toto darování reagovaly i ostatní pracovnice zákaznické linky. Tohle prostě neobejdete.
5. Pod pohrůžkou, že mi za špatně dodanou matraci nevrátíte peníze, jste si nakonec matraci odvezli. Neměl jsem v ten okamžik jinou možnost, než Vám matraci vydat. Mohli bychom se bavit o tom, zda jste se tím nedopustili vydírání.

6. Teď jste celou věc nechali ležet a doufali jste, že to věc nechám být - nenechám.

7. Vámi nabídnutá kompenzace v hodnotě 200,-- Kč a později 500,-- Kč neodpovídá hodnotě darované věci, na což jsem Vás upozornil. Hodnota darované matrace je 3 860,-- Kč - tuším.

A opět - neříkáte nic konkrétního, jen se zaštiťujete nic neříkajícími frázemi, kdy se snažíte celou věc ututlat a zamést pod koberec.

Jestli tomu dobře rozumím, nechcete se dohodnout a mám celou věc postoupit dále - tedy ČOI? To není výhrůžka, jen chci mít jasno.

12.3.2018 16:12, před 7 lety

Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na vyjádření spotřebitele reagovat.

31.5.2018 15:32, před 7 lety

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.