Dobrý den, koupila jsem trampolínu s madlem.V den,kdy přišla jsem našla kolem svárů a na závitech na kontrukci rez.Odeslala jsem fotky společnosti k vyjádření.Reklamační technik zamítl vadu s tím, že rez nebrání funkčnosti zboží.Nesouhlasila jsem s tím zboží není bezpečné a to ani pro děti.Technik mi tedy nabídl kompenzaci 150,-. Odmítla jsem slevu s tím,že jsem koupila zboží nové a tím pádem bez vad.Odstoupila jsem ve 14 denní lhůtě od smlouvy s odůvodněním, že zboží není v jakosti jakou prezentují na stránkách.Poslali celou částku i s poštovným zpět.Ale zamítli proplatit náklady za odeslání vadného zboží zpět s tím, že kupující hradí náklady v případě odstoupení. Prosím o radu,kdo je v právu.Děkuji za pomoc.
Aga FITNESS Trampolína 130 cm Blue + madlo
Žádám o proplacení nákladů 165,- .
Pokud jde o odstoupení od smlouvy do 14 dnů, v souladu s ustanovením § 1831 odst. 2 zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, může podnikatel po spotřebiteli požadovat pouze úhradu nákladů stanovených tímto zákonem.
Spotřebitel dle § 1832 odst. 3 občanského zákoníku tedy nese pouze přímé náklady spojené s vrácením zboží, pokud ho na to podnikatel upozornil v rámci plnění informační povinnosti např. v obchodních podmínkách. Jako náklad spojený s vrácením zboží nelze ale považovat kontrolu výrobku, kterou prodávající automaticky provádí. Jedná se totiž zejména o náklady samotného vrácení (tedy např. poštovné).
Pokud tedy došlo k vrácení kupní ceny včetně nákladů na dodání zboží, není již prodávající ze zákona povinen hradit nic dalšího, jestliže splnil svou informační povinnost.