Vážená paní Šafaříková,
reagujeme na Váš email ze dne 5. 2. 2018.
Dovolte, abychom Vás informovali, že úhradu LED žárovek požadujeme
na základě podepsané kupní smlouvy č. CMA50071291.
Jelikož jste se rozhodla smlouvu na dodávku energií v souladu s ustanoveními energetického zákona ukončit, vzniká naší společnosti nárok na úhradu plné ceny LED žárovek, a to ve výši 2 000,- Kč s DPH.
V kupní smlouvě je uvedeno, že od této smlouvy lze odstoupit (a tedy i žárovky vrátit) v prodloužené lhůtě 30 dnů ode dne následujícího po dni podpisu této kupní smlouvy. Ke splnění lhůty však nedošlo.
Obdržené LED žárovky Vám byly dne 10. 2. 2016 zaslány na Vaši adresu zpět, avšak balík jste si nevyzvedla.
Na úhradě faktury za LED žárovky trváme.
K dnešnímu dni evidujeme pohledávku ve výši 133 Kč - poštovné za LED žárovky k Vám. Částku je nutné uhradit pod variabilním symbolem 9400305805 na náš bankovní účet 5050015000/5500.
Děkujeme za pochopení.
Vaše zákaznické číslo: 8202227412
Budete-li chtít svůj dotaz upřesnit či budete-li mít jakékoliv otázky, budeme rádi, pokud nás budete kontaktovat.
ouvám se,že opět píšu,ale toto mně poslali za odpověď.Vše mají vráceno!!
LED ŽÁROVKY
Prosím tady je to napsané,že je mají,tak bych ráda aby se to vyřešilo.Děkuji
Pokud jde o vzájemný vztah smlouvy o dodávce energií a smlouvy o žárovkách, k tomu se již vyjádřil i Ústavní soud ve svém Usnesení sp. zn. II. ÚS 908/16. Stejný názor zastává i Česká obchodní inspekce, která ve své tiskové zprávě ze dne 13. 7. 2017 (dostupné zde: https://www.coi.cz/led-zarovky/)
Pokud by i nadále společnost vymáhala úhradu plné ceny LED žárovek, a to i přesto, že byla srozuměna s tím, že tento požadavek není oprávněný, lze takové jednání podnikatele (pokračování ve vymáhání) považovat za nekalou obchodní praktiku v souladu s § 4 a násl. zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.
Doporučujeme požadovanou zvýšenou cenu za LED žárovky nehradit, nicméně spotřebitelka je povinna žárovky vrátit. Budete-li i přes splnění výše uvedeného nadále ze strany podnikatele kontaktována, doporučujeme takový postup podnikatele hlásit Energetickému regulačnímu úřadu. Více informací o Odboru právní ochrany spotřebitele je možné vyhledat na webové adrese www.eru.cz/odbor-pravni-ochrany-spotrebitele.
Vážená paní Šafaříková,
dovolujeme si Vás informovat, že v současné chvíli na úhradě plné Kupní ceny za balení LED žárovek trváme.
Námi uplatněný nárok na úhradu Výzvy k úhradě č. 4406131082 na částku ve výši 2 000,- Kč vč. DPH považujeme za platný a oprávněný.
Smlouva č. CMA50071291 byla dne 7.9.2015 uzavřena platně a současně byla uzavřena i Kupní smlouva na balení 5KS LED žárovek.
Dne 25.1.2018 byla doručena výpověď sjednané smlouvy prostřednictvím konkurenčního dodavatele, v souladu s ustanovením § 11a odst. 3 zák. č. 458/2000 Sb., energetický zákon. Tento požadavek byl akceptován.
Naše společnost poskytuje svým zákazníkům lhůtu na odstoupení od Kupní smlouvy nad rámec zákonné úpravy, a to 30 dnů ode dne následujícího od podpisu Kupní smlouvy. Kupní smlouva byla uzavřena dne 7.9.2015. Protože neevidujeme platné odstoupení od Kupní smlouvy, je Vám v souladu s Kupní smlouvou účtováno balení 5 KS LED žárovek v celkové výši 2.000,- Kč vč. DPH. O plné ceně tohoto zboží je zákazník informován v Kupní smlouvě.
Podle § 1727 NOZ je každá ze smluv, uzavřených při témže jednání, posuzována samostatně. Pokud by však z povahy smluv plynul opak, jsou tyto smlouvami závislými, kdy pokud zanikne jedna z nich, zaniknou všechny smlouvy, na jejím základě anebo v souvislosti s ní uzavřené. To ale není případ Smlouvy a Kupní smlouvy na LED žárovky. V případě, že Zákazník využije svého práva a od Kupní smlouvy na LED žárovky odstoupí ve lhůtě, kterou mu zákon a nad rámec zákona dodavatel, poskytli, Smlouva o sdružených službách dodávky tím v žádném případě nezaniká.
Zákazník bere na vědomí, že výhodnost nabídky se váže k statusu Zákazník. Pokud zákazník využije svého práva a odstoupí v souladu s ustanoveními energetického zákona od Smlouvy, toto odstoupení naše společnost plně respektuje, avšak v souvislosti s takovým jednáním zákazníka je spojena ztráta jeho statusu „zákazník“ a tedy pozbytí jeho nároku na zvýhodněnou cenu zboží a stane se povinným uhradit nezvýhodněnou cenu LED žárovek a to ve výši 2.000,- Kč vč. DPH. Úhradu plné kupní ceny LED žárovek, považujeme za oprávněnou a trváme na úhradě.
Tento postup je zákazníkovi prezentován hned při uzavření Kupní smlouvy a je uveden jednak v „častých dotazech“ a samozřejmě na první stránce Kupní smlouvy, kde zákazník připojuje svůj podpis.
Současně odmítáme jakékoliv tvrzení o zavádějících sděleních, skrytých podmínkách, nevýhodných pro Zákazníka, nebo že by byl Zákazník na svých právech ukrácen. Naše společnost postupuje vůči Zákazníkovi otevřeně a hned od počátku smluvního vztahu (ať vznikajícího z Kupní smlouvy, nebo Smlouvy o sdružených službách dodávek) prezentuje všechny práva a povinnosti smluvních stran srozumitelně, určitě a jasně.
Zákazník vstupující do smluvního vztahu, jakožto fyzická osoba plně způsobilá k právním úkonům, si musí být vědom důsledků, které jeho právní jednání způsobí. Nad to ve smluvních vztazích platí zásada pacta sunt servanda a tedy zásada, která symbolizuje podstatu právního institutu smlouvy a celého závazkového práva vůbec a tedy „Každá platná smlouva zavazuje smluvní strany a musí být jimi plněna v dobré víře.“
Přijetí balení 5 KS LED žárovek evidujeme ze dne 9.12.2015. Balení LED žárovek Vám bylo dne 10.2.2016 odesláno zpět na doručovací adresu na vlastní náklady, a to z důvodu, že žárovky byly do sídla společnosti doručeny po stanoveném termínu pro jejich vrácení. Nicméně se nám vrátily nevyzvednuté dne 23.2.2016. Odstoupení od Kupní smlouvy bylo zamítnuté, neboť nebylo učiněno platně.
V současné době jsou LED žárovky uskladněny v sídle společnosti a jejich případné vrácení bude na Vaši výslovnou žádost.
Lenka Trefná
CE
Tak s tím nesouhlasím.Nic platit nebudu,stále dokola to samé musíte.Tady máte odpověď právníka :Pokud jste jim žárovky vrátila, tak nemusíte platit žádnou kupní cenu. Vy se obohacujete na úkor zákazníka....Opakuji PLATIT NEBUDU.Jestli se chcete setkat u soudu prosím máte možnost.Podávám na vás žalobu i na ČOI aby prošetřili vaše nekalé praktiky..Šafaříková
Stížnost přeřazujeme na společnost, která tak má možnost reagovat na vyjádření spotřebitelky.
Vážená paní Šafaříková,
po opětovném prověření situace, která v souvislosti s uzavřenou Kupní smlouvou vznikla, si Vás dovolujeme informovat, že na oprávněnosti uplatnění nároku na úhradu plné kupní ceny LED žárovek ve výši 2.000,- Kč vč. DPH, nadále trváme.
Lenka Trefná
CE
Tak toto není ani možné.Tak se potkáme jinde.Já už na to kašlu na ty vaše ataky.Už jsem vám psala,že jsem nic od vás neodebírala vůbec nic.Stále mě píšete na email i smsky takže ať už se to vyřeší.Nevím co tím sledujete,ale je to už nemorální od vás...ŠAFAŘÍKOVÁ
V dané situaci lze dle našeho názoru dovodit pouze povinnost žárovky vrátit. Pokud to není možné, potom za ně uhradit obvyklou cenu v prodejní síti, nikoliv cenu určenou ve smlouvě. Jestliže spotřebitelka prokazatelně zaslala žárovky na adresu společnosti, potom vůči společnosti nemá další závazek.
V souvislosti s uvedeným si dovolíme strany informovat také o nové tiskové zprávě ČOI k problematice, která neoprávněnost nároku na uhrazení plné kupní ceny (jak poplatek nazývá společnost COMFORT ENERGY) potvrzuje. Zpráva je dostupná zde: https://www.coi.cz/zarovky-zdarma-radeji-odmitejte/.
Spotřebitelce doporučujeme obrátit se na Energetický regulační úřad a informovat jej o případu a ohledně sporu o uhrazení požadované částky na mimosoudní řešení sporu u ČOI (viz https://www.coi.cz/informace-o-adr/).
Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na její vývoj reagovat.
Vážená paní Šafaříková,
vzhledem ke skutečnosti, že nebyly shledány nové skutečnosti, které by vedly k přehodnocení původního stanoviska, trváme na zaslaném vyjádření.
Lenka Trefná CE
Jak jsem vám psala tak to bude.Vaše ataky jsou už nehorázné a nemorální.Kdy to skončí ty vaše stále dokola se opakující emaily.Na vás si kde kdo stěžuje.ZNOVU OPAKUJI NEZAPLATÍM VÁM NIC !!!!!
Znovu opakujeme, že spotřebitelce doporučujeme obrátit se na Energetický regulační úřad a informovat jej o případu a ohledně sporu o uhrazení požadované částky na mimosoudní řešení sporu u ČOI (viz https://www.coi.cz/informace-o-adr/).
Stížnost přeřatujeme na společnost, která má možnost reagovat na její vývoj.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.