Dne 22.11.2017 byl u společnosti MALL zakoupen mobilní telefon NOKIA 6. Mobilní telefon přestal fungovat, když se vypnul a nešel opětovně zapnout. Tato vada způsobující nefunkčnost výrobku byla dne 29.01.2018 reklamována. Dne 09.02.2018 mi bylo oznámeno, abych si telefon vyzvedla s tím, že reklamace se neuznává. Dnešního dne (12.02.2018) jsem na pobočce zjistila, že do mobilního telefonu bylo zasahováno. Pokud reklamace nebyla uznána, pak měl být telefon vrácen v odevzdaném, tj. nefunkčním stavu. Telefon šel zapnout, přitom mi prodavač tvrdil, že reklamace nebyla uznána. Prodejce se tímto jednáním dopouští klamání spotřebitele a tento úkon považuji za disimulaci za účelem omezení práv spotřebitele plynoucí ze zákonné úpravy. Jednak mi neuznáním reklamace brání rozporovat způsob vyřízení reklamace (pokud jimi byl telefon zprovozněn, avšak neuznána reklamace, pak se nemohu obrátit na soudního znalce) a jednak se v případě opravy opakované vady nemohu domoci odstoupení od smlouvy (obchodní záměrně neuznává reklamaci). Pokud oprava zařízení nebyla třeba, pak do mobilního telefonu nemělo být vůbec zasahováno (v popisu opravy je tedy zřejmý rozpor, když říká, že oprava zařízení nebyla třeba, ale zároveň je z něj jednoznačně patrné, že do něj bylo zasahováno).
Nokia 6
Řádné uznání reklamace.
Pokud prodávající reklamaci zamítne, nemůže bez souhlasu spotřebitele provádět na věci jakoukoliv opravu, a to ani za předpokladu, že tuto opravu poskytuje zdarma. Věc musí vrátit ve stavu, v jakém ji přijal. Neučiní-li tak, lze takové jednání považovat za obcházení zákona, neboť je tím spotřebiteli fakticky znemožněno rozporovat důvody pro zamítnutí reklamace.
V určitých případech je pro zjištění vady nutné zasáhnout do věci (např.: uvedení telefonu do továrního nastavení). V takovém případě má ale prodávající povinnost spotřebitele na tuto skutečnost upozornit a přesvědčivě vysvětlit, proč tak musí učinit. Pokud se vada po uvedení do továrního nastavení již neprojeví, je možné, že byla tímto zásahem odstraněna. To by znamenalo, že reklamace měla být uznána jako oprávněná.
Nebude-li prodávající na výzvy spotřebitele reagovat, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz.
Vážená paní Opitz,
situaci v rámci Vaší reklamace jsme prověřovali a došli k závěru, že u daného výrobku nebyl uskutečněn servisní zásah v rámci reklamačního řízení.
V servisním středisku došlo pouze k obnově továrního nastavení. Po tomto úkonu se Vámi reklamovaná závada neprojevila a z toho důvodu nebylo potřebné do výrobku jakkoliv zasahovat.
Mrzí mne to, ale bohužel Vám nemůžeme vyjít vstříc v rámci uznání dané reklamace.
Děkuji za pochopení a přeji hezký den.
S pozdravem,
Kristina Draštíková