Alza.cz a.s.

#21485Neuznaná pojistná událost u Pojištění na náhodné rozbití a odcizení

1 měsíc 3 dny 1 hodina

13.02.2018, před 7 lety

Renata Slaměníková

kupovala jsem na ALZA.cz a.s. mobilní telefon pro syna. Vzhledem k tomu, že jsem alze věřila, tak jsem vybrala dražší mobil, protože měli v nabídce Pojištění proti náhodnému rozbití a odcizení. Dražší mobil jsem zaplatila včetně pojištění na dva roky a byla klidná, že když se něco stane, tak jsem pojištěná. Po více jak roce bohužel došlo k pojistné události. Při vystupování z auta, kdy si syn dal mobil do kapsy, do které se mobil v pohodě vešel, místo toho, aby při manipulaci s dveřmi jej držel v ruce, mu bohužel nechtěně mobil vypadl na zem a rozbil se. Podotýkám, že mobil byl v ochranném obalu, měl i ochrannou folii. Nikdo nechtěl mobil rozbít, ale bohužel se stalo. Byla jsem ale klidná, protože jsem přece pojištěná. S klidným svědomím, že jsme nic nepodcenili, jsem škodu nahlásila a těšila se na kladné vyřízení. Asi po třech týdnech mi přišlo zamítnutí s odůvodněním, že jsme mobil rozbili z nedbalosti! Takže produkt pojištění na náhodné rozbití byl najednou totálně nefunkční, mobil rozbitý a já se cítila podvedena dvojnásob. Jednak proto, že jsem vybrala dražší kvalitnější mobil, vždyť ho přece budu mít pojištěný na náhodné rozbití, a zadruhé proto, že jsem utratila peníze za pojištění, které na základě nedbalosti vlastně nejde nikdy plnit. Alza má na svých stránkách uvedeno - Pojištění kryje náhodné poškození nebo zničení věci - a tím jsem byla uvedena v omyl. Nikdo mi k pojištění nedal další informace. Odpověď je vždy, že je to mrzí... to mě taky. Cítím se opravdu podvedena! Když jsem studovala u jiných společností, které nabízí obdobný produkt, tak tam skutečně udávají jako náhodné rozbití to, když někomu nechtěně zboží upadne na zem. Proč to alza, která se pyšní jedničkou na trhu, také neumí? Proč nemá pojišťovnu, která opravdu spotřebiteli pomůže, místo toho, aby jej obviňovala z nedbalosti a tím neplnila....

Pojištění proti náhodnému rozbití a odcizení

Kladné vyřešní pojistné události

15.3.2018 16:51, před 7 lety

Práva a povinnosti smluvních stran jsou upraveny v pojistných podmínkách. V těchto podmínkách zpravidla bývá i upraveno, jakým způsobem bude spotřebiteli poskytnuto pojistné plnění. Bude tedy záležet, jaký způsob poskytnutí pojistného plnění byl sjednán v pojistných podmínkách.

V daném případě se nejpravděpodobněji jedná o SMLUVNÍ PODMÍNKY PRO POJIŠTĚNÍ ALZA – POJIŠTĚNÍ NÁHODNÉHO POŠKOZENÍ A ODCIZENÍ vydané Českou podnikatelskou pojišťovnou, a.s., Vienna Insurance Group. Dle čl. 10 podmínek je v případě náhodného poškození, kdy je věc opravitelná, zajištěná oprava s tím, že musí být uhrazena spoluúčast ve výši 10% z kupní ceny věci včetně DPH. Dále je možné dodání náhradní věci a v situaci, kdy nění účelná oprava ani výměna věci, je vyplaceno pojistné plnění. O variantě řešení reklamace rozhoduje likvidátor. Spotřebitel má dále právo na nahlédnutí do podkladů týkajících se šetřené škodní události a pořídit si jejich kopie.

Šetření pojistné události je skončeno sdělením jeho výsledku osobě, která uplatnila právo na pojistné plnění. Spotřebitel může následně požádat o zdůvodnění závěrů šetření pojistné události. Toto zdůvodnění musí být spotřebitelce poskytnuto v písemné formě.

Nebude-li možné vyřešit spor se společností smírnou cestou, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.

16.3.2018 15:16, před 7 lety

Spotřebitelka nám sdělila, že se případ podařilo vyřešit smírnou cestou. Stížnost proto uzavíráme.