Dobrý den.
Potřebuji pomoc ohledně reklamace pračky kterou jsem zakoupil přes internet na portálu: Levneelektro.cz Obal spotřebiče nebyl poškozen proto jsem neměl důvod při převzetí rozbalit spotřebič úplně. Zkontroloval jsem pouze horní část spotřebiče. Řidič přepravní společností PPL 21.1.2014 mně spotřebič dodal přímo do bytu.Zdůrazňují ten fakt že obal pračky nebyl poškozen. Obal spotřebiče nelze prokázat(vyhodil jsem ho). Až poté jsem zjistil že pračka je poškozena. Prodejce uz podruhé reklamaci zamítl(důvod že jsem neprokázal obal a pračku po převzetí od přepravní společnosti jsem poškodil sám). V bytě k takovémuto poškození pračky v žádném případě nemohlo dojit. Kromě poškozeného těla v zadní spodní častí pračky,jeden ze čtyř šroubu určených pro převoz pračky byl úplně vyrván a ohnutý. Další šroub ihned pod nim je zahnutý směrem nahoru. Zadní kryt který je přišroubováný šroubky je také deformovaný.Dle mého názoru pračka byla poškozena výrobcem, ale prodejce to nechce řešit. Předem Vám děkuji za odpověď.
HOTPOINT ARISTON Aqualtis
Požaduji výměnu spotřebiče.
V tomto případě není jasné, kdy bylo zboží objednáno, tedy kdy byla uzavřena kupní smlouva. Pokud bylo zboží objednáno v roce 2013, lze uplatnit tzv. rozpor s kupní smlouvou dle § 616 zákona č. 40/1964 Sb, občanského zákoníku. Pokud k objednávce došlo v roce 2014 lze se vůči prodejci domáhat nároků z neodpovídající jakosti při převzetí dle § 2161 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku.
Ovšem v obou případech platí, že pokud prodejce neprokáže, že spotřebiteli předal výrobek v pořádku, považuje se vada za existující již při převzetí.
Společnost ELEKTRA PV, s.r.o. byla o podaných stížnostech informována. Bohužel doposud neprojevila zájem se ke stížnostem vyjádřit, proto jsme se rozhodli případy uzavřít z důvodu nereakce podnikatele.
Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, která je založena na principu dobrovolnosti.
Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat subjektu předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu. Vhodné je také právní zastoupení. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.