dne 22.2.18 jsem v zákonné 14 denní lhůtě chtěla vrátit holicí strojek Philips OneBlade Pro QR6510/20.Obchod toto odmítl s tím,že strojek nemůže z hygienických důvodů přijmout, protože byl rozbalen.Podala jsem písemně stížnost na prodejně a současně do mailu.Od té doby se mnou koresponduje mailem pouze pí.Jiřištová ze zákaznického odd.Trvají na zamítnutí s odkazem na VOP-IV, že se jedná o spotřební zboží, které nelze z hygien.důvodů vrátit, protože jsem porušila kupní obal.Přitom zboží není spotřební a bylo pouze v krabici(ne v hygienickém obale)a tu jsem neporušila(pouze rozbalila).Na tyto moje argumenty přes opakované žádosti nereagovali.Na žádost o kontakt na ombucmana Alzy(v VOP uvádějí, že se mohu na ombucmana Alzy obrátit)mi až po 4 urgencích napsali, že ombucmana nemají.Tedy uvádějí ve VOP lživé informace.
Korespondenci se zák.od.Alzy mohu v případě potřeby zaslat.
Prosím o radu, jak postupovat dále a zda jsem v právu a zda existuje postih za lživé informace v VOP.Děkuji za pomoc.
Philips OneBlade Pro QR 6510/20
Vrácení peněz za vrácené zboží ve 14 denní zákonné lhůtě
Podle § 1837 písm. g) zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, není možné odstoupit od smlouvy o dodávce zboží v uzavřeném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů jej není možné vrátit. V případě elektrického holícího strojku dle našeho názoru nelze napevno stanovit, že odstoupení od smlouvy není možné vůbec. Odstoupení tedy obecně možné je, ale s určitými komplikacemi. Pokud by např. holící planžety byly zatavené v hygienickém obalu, potom by byl spotřebitel povinen při odstoupení nahradit jejich cenu, avšak k aplikaci takového postupu ve vztahu k celému holícímu strojku není důvod.
Jestliže však planžety v hygienickém obalu nebyly a nebyly ani použity, potom není důvod k jakémukoliv omezení práva na odstoupení. Další situace by byla, kdyby planžety nebyly v hygienickém obalu, ale byly by použité. V takové situaci by je spotřebitel rovněž musel nahradit.
Zboží v hygienickém obalu nelze vrátit nikoliv z důvodu, že bylo vybaleno a mohlo či došlo k jeho použití, ale z důvodu, že jeho vybalením už samo o sobě došlo k hygienickému znehodnocení.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.