Na eshopu www.mnshop.cz jsem zakoupil displej k mobilnímu telefonu jako samostatný nahrádní díl. Po přijetí zboží jsem s displejem nebyl spokojen, a proto jsem do 14ti dní odstoupil od kupní smouvy a displej odeslal zpět prodejci.
Po přijetí zboží mě prodejce e-mailem informoval o vrácení peněz na můj účet a v příloze zaslal opravný daňový doklad, ve kterém z kupní ceny odečetl 121 Kč na "Test funkčnosti nesamostatně funkčního celku".
Dle NOZ a § 1832 odst. 1 by mi podnikatel měl vrátit všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které ode mě na základě smlouvy přijal. Prodejce se hájí tím, že má právo na úhradu nákladů spojených s uvedením zboží do původního stavu. A to z důvodu, že se jedná o nesamostatně funkční díl, u kterého nelze ověřit funkčnost vizuálně a nejde nijak samostatně zapnou a je třeba ověřit jeho funkčnost.
Díl jsem vrátil funkční a nijak nepoškozený. Dle mého názoru prodejci nevznikly žádné náklady s uvedením zboží do původního stavu, protože zboží v tomto stavu (tj. původním) přijal a pouze tuto skutečnost zkontroloval.
LCD Displej + dotyková vrstva (digitizer) pro Xiaomi MI2S, 2S (včetně rámu)
Požadují navrácení zbývajících 121 Kč za účtovaný test.
Odstoupení od kupní smlouvy je jednostranným právním jednáním, přičemž k jeho účinností je nezbytné, aby bylo doručeno druhé straně. Jestliže existuje právní nárok na odstoupení, smlouva zaniká v okamžiku, kdy strana mající tento nárok prokazatelně oznámí straně druhé, že jej využívá. V případě odstupování od kupní smlouvy ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží jsou na rozdíl od jiných případů odstupování zákonem přesně vymezeny lhůty, v nichž je zapotřebí jednat.
Spotřebitel má dle § 1829 odst. 1 písm a) zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží na to, aby odstoupení u prodávajícího uplatnil. V návaznosti na to má prodávající povinnost mu dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Zákon připouští pozdržení platby jedině v případě, že spotřebitel ještě nevrátil zboží nebo neprokázal jeho odeslání. Taková skutečnost nenastala, není tedy důvod k pozdržení vrácení peněžních prostředků spotřebiteli.
Občanský zákoník tedy neumožňuje pozdržení platby v případě poškození zboží spotřebitelem. V takové situaci je možné dle § 1833 občanského zákoníku pouze to, aby si prodávající nárokoval tzv. snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti. Jestliže k takovému snížení vracené částky dojde, měl by prodávající prokázat, na základě čeho se tak stalo, a to např. doložením fotodokumentace. Žádnou jinou částku nesmí ze zákona prodávající požadovat.