Datingclub Ltd

#22061Odstoupení od smlouvy

07.03.2018, před 7 lety

Martin Novot

Dobrý den. Před pár dny jsem se zaregistroval a zaplatil VIP členství na stránce affaire1.cz. Bohužel po čase jsem zjistil, že stránka je podvrh a chtěl bych se s vámi poradit co dělat dál. S penězi, které jsem poslal, se už asi nesetkám, s tím počítám, ale chtěl bych se s Vámi poradit, jak alespoň vykázat jejich "předplatné této služby". Podle jejich obchodních podmínek je to možné pouze přes fax, nicméně v dnešní době je fax tak trošku přežitek a upřímně nevím, kde bych tento fax posílal. Jako další řešení mě napadlo deaktivovat svoji kreditní kartu a u banky si zažádat o novou, nicméně se obávám v budoucnosti vymáhání předplatného z důvodu uvedení mojí adresy. Na jejich stránkách jsem našel zákaznický email na který jsem ihned napsal nicméně nevěřím tomu, že by mi z něj někdo odpověděl. Za každou radu budu vděčný. Děkuji

postačí zrušení profilu a předplatného

8.3.2018 13:16, před 7 lety

U smluv uzavřených prostřednictvím prostředku umožňující komunikaci na dálku (např. internet) má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit ve lhůtě čtrnácti dnů ode dne uzavření smlouvy. Dle § 1837 písm. a) občanského zákoníku spotřebitel nemůže odstoupit od smlouvy o poskytování služeb, jestliže byly splněny s jeho předchozím výslovným souhlasem před uplynutím lhůty pro odstoupení od smlouvy a podnikatel před uzavřením smlouvy sdělil spotřebiteli, že v takovém případě nemá právo na odstoupení od smlouvy. Souhlas musí být výslovný (pouhý odkaz na obchodní podmínky je nedostačující) a musí být učiněn při uzavírání smlouvy. V případě sporu by musela společnost prokázat, že spotřebitele informovala a že souhlas byl ze strany spotřebitele vysloven.

Pokud již uplynula 14 denní lhůta ode dne uzavření smlouvy, je nutné smlouvu řádně ukončit, a to výpovědí. Více informací o této problematice je možné vyhledat na webové adrese https://www.dtest.cz/clanek-5829/hledani-dokonaleho-protejsku-vas-muze-prijit-draho.

Pokud by společnost záměrně znemožňovala vypovězení smlouvy, nemůže se dožadovat toho, že právní vztah nebyl ze strany spotřebitele řádně ukončen. Zkracuje-li však společnost spotřebitele na jeho právech, k takovému jednání se nepřihlíží a jde to k tíži společnosti. Pokud spotřebitel výpověď smlouvy zaslal společnosti prokazatelnou formou, popřípadě se pokoušel zaslat (např. formou uváděné emailové adresy nebo faxu), ale z důvodů na straně podnikatele mu to nebylo umožněno, stačí společnosti prokázat snahu o včasné a řádné vypovězení smlouvy.

Doporučujeme vždy si případnou e-mailovou konverzaci pečlivě zdokumentovat a uchovat. Pokud by společnost hrozila exekucí na údajně dlužnou částku, platí, že případnou exekuci by musel nařídit nejprve soud (inkasní společnosti nemají žádná další oprávnění oproti běžnému věřiteli, nejedná se o exekutora). V případě, že se společnost rozhodne vymáhat údajný dluh spotřebitele vůči společnosti soudní cestou, budou dokumenty vztahující se k vypovězení smlouvy důležité pro případné prokazování neexistence dluhu.

Platí, že pokud má spotřebitel možnost smlouvu uzavřít online, musí mít možnost ji stejným způsobem vypovědět. Jestliže podnikatel neumožňuje smlouvu ukončit například formou e-mailu, jedná se o neoprávněný požadavek. Postačí tedy e-mail pro vypovězení závazku, stejně tak i pro odstoupení od smlouvy.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt, doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum na internetových stránkách www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska. Evropské spotřebitelské centrum rovněž k problematice zpracovalo přehlednou příručku, kterou je možné nalézt zde: https://evropskyspotrebitel.cz/novinky/citite-se-podvedeni-seznamkou/.

29.6.2018 16:50, před 7 lety