Dobrý den, dne 11.3. v 16:20 hod jsem byla reklamovat zimní obuv na prodejně v Rakovníku. Nejprve zástupkyně odběhla "někam" posléze se vrátila, podívala se na obuv a vyjádření znělo-opotřebované nošením. Chtěla jsem zavolat vedoucí prodejny, jelikož paní zástupkyně neuměla ani vyplnit reklamační formulář. Přišla paní vedoucí - oznámila mi to samé a začal se tedy vyplňovat reklamační formulář. Po uvedení údajů jak chci reklamaci řešit výměnou nebo vrácení peněz jsem prohlásila výměnou. Do reklamačního formuláře tedy bylo zapsáno vyřešení reklamace výměnou. Dle paní vedoucí to byla chyba, řádek se tedy přeškrtl napsalo opraveno a následně dopsáno - reklamace zamítnuta. Na začátku reklamace jsem dostala již poznámku do mé účtenky také přeškrtnutím řádku. Reklamaci jsem nepodepsala a posílám ofocení. Ptám se tedy, jak mohu reklamaci uznat a následně si to rozmyslet a neuznat. A dovětek paní vedoucí zněl: Tyhle řádky jsou tvoje tam si můžeš psát co chceš. Synovi, který stál vedle mne jsem vysvětlila, že reklamace se dnes vyřizují dle potřeby prodejny nebo aby se paní vedoucí vešla do procent reklamací. V účtence mám poznámku, reklamaci nedořešenou. Ptám se tedy:" Mám se obrátit na instituci nebo je někdo kompetentní k tomu aby se reklamace mohla uzavřít? Děkuji hezký den Vojtášková Dagmar
Výměna zboží
Prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Projeví-li se na zboží vady během 6 měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že zboží bylo vadné již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající. Ten by měl zejména prokázat, pokud reklamaci zamítá, že zboží bylo při převzetí bez vad, nebo prokázat, že tato konkrétní vada byla způsobena spotřebitelem a tím vyloučit, že byla na zboží přítomna při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Pokud prodávající opak neprokáže, spotřebitel může trvat na řádném vyřízení reklamace a požadovat i dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, ale pokud se vada týká pouze součásti věci, může požadovat jen výměnu součásti; není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Je-li to však vzhledem k povaze vady neúměrné, zejména lze-li vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má spotřebitel právo na bezplatné odstranění vady. Žádat lze namísto uvedených nároků i přiměřenou slevu.
Uplynulo-li však od zakoupení zboží více než 6 měsíců, musel v by případě soudního sporu spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné při převzetí. Pokud tedy bylo rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci. Rovněž lze kontaktovat ITC Zlín - Institut pro testování a certifikace (www.itczlin.cz). Ceny znaleckých posudků se mohou lišit, proto spotřebiteli doporučujeme kontaktovat více soudních znalců a poměřit cenové nabídky, za kterých jsou ochotni znalecký posudek vypracovat.
Společnost DEICHMANN-OBUV s.r.o. se rozhodla nevyužít možnosti mimosoudního řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, jež je založena na principu dobrovolnosti. Přesto nám poskytla alespoň obecné vyjádření, které připojujeme níže.
"V případě zájmu poskytnutí zpětné vazby na společnost DEICHMANN-OBUV s.r.o. můžete učinit na e-mailové adrese service-cz@deichmann.com, případně prostřednictvím kontaktního formuláře na internetových stránkách www.deichmann.com. Děkujeme."
Z výše uvedeného důvodu stížnost uzavíráme. V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.