Dne 10.3. jsem v obchodě Kaufland zakoupila velikonoční balíček 400g. V krabici byl z poloviny rozbalený, a tak jsem si , při vší své šetrnosti a pořádnosti, posbírala ty rozsypané kusy a našla odhozenou mašli, kterou jsem upevnila.Balíček jsem řádně zaplatila u kasy, a v tu chvíli mi cestu zastoupil obří muž, který mne odkázal s balíčkem do jakési malé místnosti,kde mě nutil, abych se posadila. Nevěděla jsem, co chce, nejsem příliš ráda sama ve společnosti chlapa, a ještě sama v malé místnosti. Chtěl občanku, byl nepříjemný, bála jsem se ho, občanku mu dala. Přinesl jakési sepsané přiznání, že jsem rozbalovala balíčky a kradla, prý, abych je podepsala. Na to jsem se vzpamatovala a řekla mu, že mu nic takového nepodepíšu, že nejsem zloděj a nic jsem nerozbalila. Tvrdil, že mě mají na kamerách, tak jsem mu řekla, ať si tam tedy najde, jak to bylo, že sbírám figurky z krabice a žádnou mašli nesundavám, naopak ji znovu přidělávám a balíček mám na stvrzence. Rozčílil se a začal mi vyhrožovat, že budu ještě koukat, jestli to nepodepíšu, že si to najde, jak kradu. Pak někam volal. Celou tu dobu mi vnucoval svou verzi o tom, jak mě viděl krást na kameře, ale nechtěl mi ukázat, kde to má natočené, stále mne tlačil do kouta místnosti, jak kdybych byla násilník. Podotýkám, že měl co dělat, aby si svlažil ego, při mé výšce 158 cm. Po telefonátu přišla žena, přinesla nějaký otevřený balíček. Byl úplně jiný, než měli v regálech.Začala tvrdit, že jsem z něj přendavala figurky, otevřela ten můj a cpala to tam. Přes veškerou svou obranu bylo teď mé tvrzení proti jejímu, ač najednou pán z ochranky neargumentoval kamerou, ale tím, že má svědka. V tu chvíli přišli členové policie a vyrukovali na mě, co jsem nezaplatila a ukradla. Trvalo mi dosti dlouho vysvětlit, co jsem vlastně provedla, než zjistili, že nemají co zapsat a obvinit mne za trestný čin,protože ti dva si stáli za svým,a stále halekali, že jsem je okradla a drancovala zboží. Všichni čtyři se do mě pustili.
Po půlhodině jsem se rozbrečela a prosila je, ať mne tedy vezmou na stanici a udělají výslech, ale že mám venku 3letého syna s otcem a ti netuší, co se vlastně děje, ať tedy vynesou trest, dají mi pouta, ale ať už se konečně dobereme řešení. Pracovník ochranky mi řekl, že mě pustí, jen když zaplatím ten druhý balíček. Řeknu vám jedno, jestli používají na každého takové metody, a dotyčný je jako já klaustrofobik, žádný svalouš, přizná se a splní vše.
A protože jsem chtěla už pryč, byla strachy a psychicky bez sebe, řekla jsem, že chci pouta, přiznávám se a zaplatím cokoliv, hlavně ať už jdeme z té místnosti a od toho přerostlého chlapa pryč. Celou noc jsem nespala, jsem psychicky naprosto zničená. Nepovažuji svůj skutek za trestuhodný, jakož i policie mi na závěr řekla, že toto byla prkotina a není co řešit.
Já však cítím velkou újmu. Ty balíčky mám doma, nedokážu se na ně ani podívat..a představte si, ten údajně otevřený a vybrakovaný, jsem zvážila...je váhově naprosto v pořádku! Jaký měli důvod k takové atace, copak není po obchodě dost zlodějů, a lidí, co by mohli opravdu chytit při činu, když ničí zboží?
A co mi vadí nejvíce, že ten člověk má celý obsah mé občanky, aniž by byl k tomu oprávněn. Neměl ani právo mě zadržovat, ale protože nosím na zádech batoh, jsem zvyklá spolupracovat s ochrankou. Jen se jiní chovají slušně, protože já věci platím, nekradu a nikdy jsem nekradla.
Znehodnocení dokumentu s mými údaji u ochranky. Aby si příště zásah,který není opodstatněný rozmyslel, nezastrašoval, omluvu za hrubosti a stísněný prostor, kde jsem s ním musela být. Neměl na to právo.
Zákazník se podrobuje kontrole dobrovolně, pracovníci společnosti nemají žádné oprávnění k provedení kontroly nebo legitimaci. Dle trestního řádu lze omezit osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, omezit, pouze pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Toto omezení může provést kdokoli, avšak musí být ihned přivolána Policie a tato osoba ji musí být předána.
Osobnost člověka požívá právní ochrany. Ochrany požívají zejména život a důstojnost člověka, jeho zdraví a právo žít v příznivém životním prostředí, jeho vážnost, čest, soukromí a jeho projevy osobní povahy. Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. Dále má právo na odčinění újmy dle rozsahu následků.
Vážená zákaznice, děkujeme za Váš podnět.
Rádi bychom ho s Vámi dořešili k Vaší spokojenosti. Nebude-li Vás to obtěžovat, kontaktujte nás prosím na naší bezplatné zákaznické lince 800 165 894 nebo e-mailem na service@kaufland.cz.
Zákaznické centrum, Kaufland Česká republika