AP-AUTO PRAHA s.r.o.

#2243Neoprávněné zadržení finanční zálohy a zamlčování informací

1 rok 1 měsíc 11 dnů

13.02.2014, před 11 lety

Boleslav Vaverka

V prosinci 2013 jsem měl zájem o nákup vozidla značky Peugeot Boxer č.k. 72 vin: 01345. u firmy A.P. Auto Praha s.r.o. Firma požadovala zálohu 50.000Kč, kterou jsem složil za přítomnosti svědka v hotovosti.Pracovnice firmy mi vystavila doklad o rezervaci auta spolu s příslibem poskytnutí úvěru. V tomtéž týdnu jsem přijel podepsat úvěr spolu se složením další částky peněz. Úvěr mi však nebyl poskytnut a veškeré formality, včetně zálohy si firma ponechala s ústním příslibem, že mi zálohu do tří dnů vrátí. Zůstal jsem tedy bez jakéhokoliv dokladu s doměnkou vrácení zálohy, jak mi bylo sděleno pracovnicí firmy A.P. Auto Praha s.r.o.

Zálohu mi firma nevrátila ani mi nevystavila řádný doklad o zaplacení mé zálohy. Firma mně rovněž písemně neupozornila na firemní pravidla vracení záloh.

Po několika mých písemných urgencích a nesčetných telefonátech mi napsali 1. dopis, který jsem obdržel až 2.1.2014, tedy téměř po měsíčních urgencích !!,kde mi sdělují, že je záloha již propadlá. Po mojí další urgenci mi reklamační oddělení firmy napsalo 2.dopis, který jsem obdržel 10.2. 2014 s tím, že je moje záloha po dobu jednoho roku platná na nákup vozu z jejich vozového parku.

Firmu jsem e-mailem důrazně žádal o zaslaní potvrzení o zaplacení zálohy a o okamžité vrácení peněz na můj účet. Na moji poslední, důraznou písemnou žádost nikdo nereaguje.

Domnívám se, že firma AP Praha, s.r.o. se bezdůvodně obohatila na můj úkor, použila nekalé praktiky a zamlčila podstatné informace, které by zásadním způsobem ovlivnili mé rozhodování.

Z tohoto důvodu jsem se rozhodl požádat vás touto cestou o pomoc získání mých finančních prostředků a zároveň podat na firmu AP Praha, s.r.o. stížnost.

Velice Vám děkuji za pomoc a spolupráci.

S úctou,
Boleslav Vaverka.

Žádám vrácení celé finanční zálohy, kterou má firma AP Praha, s.r.o. ve svém neoprávněném držení. Dále žádám o zaslání dokladu o složení finanční zálohy na nákup vozu. Odmítám návrh firmy použít zálohu na nákup jiného vozu.

31.3.2014 14:31, před 11 lety

Na internetových stránkách nejsou výslovně stanoveny podmínky prodeje ani podmínky vrácení či nevrácení zálohy. Obecně platí, že záloha by měla krýt náklady prodejce, pokud by k prodeji nedošlo. Tudíž by neměl nárok na celých 50000 Kč, ale pouze na část, kterou prokazatelně vynaložil na přijetí objednávky. Zároveň, pokud bylo přislíbeno sjednání úvěru bez dalšího a tento příslib prodejce nedodržel, nedošlo ke koupi z důvodu překážky - nesjednání úvěru - prodejcem, tudíž odpovídá on sám za škodu, kterou tím způsobil.

24.3.2015 13:45, před 10 lety

Společnost AP-AUTO PRAHA s.r.o. nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena. Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz. V takovém případě doporučujeme konzultaci s advokátem. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.