Od prodejce jsem přes portál Aukro zakoupil zboží (mobilní telefon),které bylo inzerováno jako nové. E-mailem jsem se ujišťoval,zda se skutečně jedná o nové zboží.Odpověď byla ano. Po vyzvednutí zásilky jsem zjistil,že se jedná o použitý kus s vyměněnými kryty a displayem. Prodejce jsem bez prodlení informoval E-mailem a požádal jsem jej o návrh řešení. Zda mi da adekvátní slevu,zda reklamovat,vrátit. Prodejce se neozval. Řešeno přes Aukro. Po telefonu mi prodejcem bylo sděleno,že na mne nemá čas a ať si věc řeším jak chci. Prodejce mi nevystavil ani doklad o zakoupení. Zboží bylo placeno předem,převodem na účet.
Mobilní telefon Xperia play
Vrácení peněz včetně poštovného nebo adekvátní sleva.
Uplatnění práva z vadného plnění (reklamace) z důvodu nesplněné jakosti při převzetí musí obsahovat jednak oznámení vady (její popis) a jednak požadovaný způsob vyřízení reklamace (právo). Dopis je žádoucí zasílat doporučeně, nejlépe s dodejkou. Prodávající je povinen vydat spotřebiteli potvrzení o uplatnění reklamace, jinak mu hrozí postih ze strany dozorového orgánu, jímž je Česká obchodní inspekce.
Nemá-li věc vlastnosti, které byly sjednány, může spotřebitel věc reklamovat. Má-li věc vady, může spotřebitel požadovat opravou věci nebo dodání nové věci. Není-li to možné, má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel požadovat přiměřenou slevu.
Pokud je zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.
Nebude-li možné vyřešit spor se společností smírnou cestou, má spotřebitel možnost se obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.
Podnikatel byl o podané stížnosti informován, bohužel však dosud neprojevil zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel má možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.