Dobry den,
predem musim uvest, ze jsem mel velmi neprijemnou zkusenost s dovozcem PPL a ani na zakaznickem stredisku mi nebyli sto pomoci, pry ridic jednal v poradku, pokud jde o postup. Ridic/Dopravce byl jiz predem opravdu velmi neprijemny, (evidentne protoze jsem nebyl k zastizeni na adrese drive, - kde me pry cekal a volal jiz ve 13h, (avsak o hodinu drive nez v rozmezem case, 14-16h, ktere mi poslalo na mobil stredisko PPL)). Musel se tedy vracet zpet ve spravne stanovenem case. (Je mi jasne, ze v patek si chtel zasilky urychlit). Vzapeti jsem zjistil, ze predavany balik je roztrzen po cele delce jedne strany, (evidentne snim nebylo dobre zachazeno i pres 2 ohromne nalepky FRAGILE). Bohuzel pres polstrovani nebylo poznat, zda neco bylo uvnitr poruseno. Kdyz jsem zminil, ze balik je roztrzen i pres jasne napisy krehke, rekl "...tak vite co taky muzu udelat?!" nastvane uchopil balik a bez dalsich slov ho zacal nakladat zpet do vozu. Trval jsem, ze prevzeti podepisu ale rozbalime poruseny balik na miste, abychom sepsali pripadne skody, pokud by nejake byly, a ze mi podepise, ze zbozi bylo pripadne rozbite. Sdelil mi, ze nic takoveho neudela, ze mam dve volby, balik bud vratit, nebo podepsat prevzeti, a ze ho pak jiz nezajima co s nim budu delat dal i v pripade, ze by bylo neco rozbite. Netroufl jsem si balik v takovem stavu prevzit. A priznavam, ze jsem byl z jeho jednani a postupu rozcarovany a ponekud zarazeny. To jakym arogantnim zpusobem zpusobem se ke me choval dopravce jsem jeste u zadne dorucovaci sluzby nezazil. Velmi neprijemna zkusenost a nikdy vice. Tohle neni profesionalni jednani, ja bych si tohle ke svemu zakaznikovi v praci vzivote nedovolil, snazil bych se byt vstricny, chyba byla evidentne na strane sluzby pro kterou dela. Nechci si zvykat na tento typ chovani k zakaznikum, nemam zapotrebi, aby si na me nejaky dopravce ulevoval. Sdelil jsem mu, ze budu kontaktovat PPL servis a budu je informovat o jeho jednani, kdyz jsme se rozchazeli, zkousel mi balik jeste jednou za stejnych podminek "udat". S tim jsem se rozloucil. Trochu mi to prislo jak handrkovani na trzisti. Podle me mi mel ridic nabidnout alespon moznost prevzit zasilku s vyhradou, nic takoveho nenabidl ani neudelal. Tohle preci musi umet ridic resit.
Nasledne na zakaznicke lince, kam jsem vzapeti volal, mi sdelili, ze ridic postupoval spravne. Ze bych mel 3 dny na to nahlasit reklamaci. Jak ale prokazi, ze jsem skodu nezpusobil sam uz mi nedokazala asistentka vysvetlit. Pry je to o duvere a je na me, zda to risknu. (Hovor byl monitorovan, muzete si overit). To me moc neuspokojilo. Na vetsine stranek eshopu ze zjevnych duvodu upozornuji - porusene baliky rozbalit pred dopravcem a pozadovat potvrzeni, ze chyba nebyla zpusobena prijemcem. Chapu, ze dopravce nemuze cekat na rozbaleni porusenych zasilek, od toho je prevzeti s vyhradou. Upozornuji, ze to je jiz podruhe, co balik PPL sluzba poskodila, a ja jiz mesic neobdrzel predem zaplacene polozky. Z popsanych duvodu PPL jiz neduveruji a budu se jim v budoucnu zcela vyhybat. S distributorem nyni jednam, jak dal postupovat.
Martin Reznicek
PPL:
-Overit si kompetenci a informovanost ridicu v pri reseni techto situaci, aby byli schopni vyjit zakaznikum vstric s resenim, zamezit arogantnimu chovani. Pokud neni ridic schopen neco tak elementarniho naplnit - pak snad ani nemusim psat reseni.
-Infrastruktura, kontroly. Samotne zachazeni se zasilkami, zejmena pokud maji zretelne oznaceni FRAGILE. Pripadne jejich oddeleni od beznych zasilek.
Zakaznik:
- ja uz mam vyreseno, sluzbe PPL se po tehle zkusenosti budu vyhybat.
Mezilidské vztahy se řídí zejména zásadami slušnosti. Pracovník jedná za společnost, která by měla mít zájem na jeho vhodném chování k zákazníkům, lze se tedy setkat i s různými kodexy, které zaměstnavatelé vypracovávají pro své zaměstnance. Vzhledem k výše uvedenému je vhodné se stížnostmi směřujícími pouze na chování zaměstnanců obrátit přímo na jejich nadřízené či zákaznickou linku společnosti. Pokud však společnost neprojeví zájem o nápravu situace, neexistuje právní nárok, který by slušně jednání vynucoval.
Pokud je balík poškozen, má spotřebitel samozřejmě možnost převzetí zásilky odmítnout. Pokud se rozhodne balík převzít a zjistí-li, že je zboží poškozeno, je třeba vytknout vady věci prodejci, se kterým spotřebitel uzavřel kupní smlouvu a který zodpovídá za stav zboží do doby předání. Případnou náhradu škody s přepravcem si už řeší sám prodejce, který je ve smluvním vztahu s přepravcem na základě zasílatelské smlouvy. Spotřebitel je ve smluvním vztahu pouze s prodejcem na základě kupní smlouvy. Je tedy třeba reklamovat vady zboží u prodejce a požadovat nápravu.
Nemá-li věc vlastnosti, které byly sjednány, může spotřebitel věc reklamovat. Má-li věc vady, může spotřebitel požadovat opravu věci nebo dodání nové věci. Není-li to možné, má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel požadovat přiměřenou slevu.