U této firmy jsem v prosinci 2013 koupila telefon Samsung S4 mini za cenu 8500,-, po ani ne měsíci užívání se mi telefon začal samovolně vypínat a byl problém se spouštěním aplikací. Ke všemu při otevření zadního krytu vypadl šroubek. Telefon jsem tedy šla reklamovat, prodejci jsem sdělila, že telefon nemá jediný škrábanec, prodejce telefon zkontroloval a do kolonky "stav telefonu" napsal pouze "bez folie". Při přebírání telefonu, mi bylo zděleno, že byl kalibrován, o šroubku se nezmínili. Hned na místě jsem požádala o očištění telefonu, byl celý opatlaný a špinavý. Na displeji byli škrábance, které tam samozřejmě před tím nebyli, když jsem na to upozornila prodejce, vznikla pul hodinova ostrá diskuze, prý už to tam takhle bylo, že je to múj problém, měla jsem tam mít folii, že se k telefonům chovají hezky atd. Přístup prodávajících byl velmi arogantní. Nechtěla jsem se nechat odbýt, odeslali tedy telefon znovu do servisu na posouzení, po pár dnech mi přišla sms s tím, že nemám nárok na vrácení peněz. Jak postupovat dal?
Samsung S4 mini
Vrácení peněz nebo výměna telefonu (displeje)
V případě, že je vada vytčena do prvních 6 měsíců od převzetí výrobku, jedná se o tzv. rozpor s kupní smlouvou, v rámci kterého je prodejce povinný prokázat kupujícímu, že výrobek byl při předání bez vad.
Zároveň platí, že při předání do reklamace se do reklamačního protokolu uvádějí všechny nedostatky - viditelné, tedy, pokud sám prodejce nedal do protokolu, že telefon je poškrábaný, je zde předpoklad, že k poškození došlo až během reklamace.
Společnost 1-2Umobil s.r.o. se rozhodla nevyužít službu VašeStížnosti.cz pro řešení sporů se svými zákazníky. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Spotřebitelé mají nadále možnost pokračovat v řešení sporu v občanskoprávním řízení. Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat společnosti předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu. Vhodné je také právní zastoupení. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.